Teknoloji

Android 9 Pie yola Android Oreo’dan daha hızlı şekilde devam ediyor

android 9 pie samsung android pie

Google; I/O 2019‘un açılış etkinliğinde Android Q‘dan son haberleri verirken, bir yandan da Android 9 Pie ile ilgili son gelişmeleri paylaştı. Şirketten verilen bilgiye göre, geçtiğimiz yıl ağustos ayında yayınlanan Android Pie ekosistemdeki cihazların yüzde 10.4’lük kısmına ulaştı. Google, 9 aylık bir sürenin sonunda ilk kez Android Pie’ın yolculuğuyla ilgili somut istatistikleri paylaştı.

Android Pie’ın selefi Android Oreo, yayınlanmasından 9 ay sonra 2018’in mayıs ayı itibarıyla uyumlu cihazların yüzde 5.7’sine ulaşabilmişti. Android Pie, bu konuda selefinin hızını ikiye katlamış gibi görünüyor. Buna rağmen, Android Oreo hâlâ en popüler Android sürümü olma özelliğini koruyor. Android 8.0 ve 8.1 sürümlerinin toplam pazar payı yüzde 28.3 seviyesinde seyrediyor. İkinci sırada ise yüzde 19.2’lik pazar payıyla Android Nougat sürümleri bulunuyor. Android Marshmallow yüzde 16.9, Android Lollipop ise yüzde 14.5 ile ilk iki sırayı izliyor. Android Pie hâlihazırda yüzde 10.4 ile tüm Android sürümleri arasında beşinci sırada bulunuyor.

Google’ın benimseme oranlarındaki gelişiminin de etkileyici olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu gelişime rağmen, Android’in benimseme hızı konusunda Apple’ın iOS’inin gerisinde kaldığı gerçeğini değiştirmiyor. Kapalı ekosisteminin avantajından yararlanan Apple, bu sayede yeni iOS sürümlerini hızla kullanıcılarına ulaştırabiliyor. Android’in mevcut yapısı çerçevesinde bu konuda iOS’i yakalaması pek muhtemel görünmüyor.

Örneğin, iOS 12’nin uyumlu cihazların yüzde 50’sine ulaşması sadece 23 gün almıştı. Android’in hâlihazırda en popüler sürümü olan Oreo’nun bu oranı yakalaması hiçbir dönem için mümkün görünmüyor. Apple’dan şubat ayında paylaşılan veriler ise iOS 12’nin benimseme oranının yüzde 80’e çıktığını göstermişti.

Her şeye rağmen; Google, Android 9 Pie ile yeni Android sürümlerinin dağıtımı konusunda bazı şeyleri değiştirmeye başlamış gibi görünüyor. Bu süreçte uzun süredir güncellenmeyen geliştirici portalının da daha düzenli ve sık biçimde güncellenmesi, yeni bilgilerin de daha sık aktarılması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER