DosyaManşetler

Android Oreo: Bilmeniz gereken 10 önemli ayrıntı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın mobil işletim sisteminin en yeni versiyonu Android 8.0 Oreo, Türkiye zaman dilimine göre dün akşam saatlerinde gerçekleşen ve ABD’den en iyi şekilde izlenen tam güneş tutulması sırasında duyuruldu. Android Oreo sürümüyle bilmeniz gereken en önemli 10 ayrıntıyı bu dosya yazısında derliyoruz.

Yeni sürümün telefonunuza ne zaman geleceğinden yeni özelliklere, saklı sürpriz yumurtadan Google’ın perde arkasında yaptığı değişikliklere kadar, Android’in en son sürümünün ayrıntıları bu yazıda yer alıyor.

1. O, Oreo demek

Google’ın bu yeni versiyonu Android 8.0 olarak numaralandıracağı biliniyordu. Ancak resmi adınını ne olacağı konusunda çeşitli söylentiler ortalıkta dolaşmaktaydı.

Sıra alfabenin O harfine gelmişti ve birkaç ay boyunca bu sürümden Android O olarak bahsettik. İngilizce’de O harfiyle başlayan çeşitli tatlılar dillendirildi. Bunların arasında Oreo da vardı ki, bu popüler bisküvi Android’e gerçekten çok yakışacaktı.

Beklenen oldu ve Google, Android 8.0’ın adını Oreo olarak belirledi. Böylelikle Android 4.4 sürümünün KitKat şeklinde adlandırılmasından sonra, bir kez daha ticari ürünün Android sürümüne adını verdiğini görmüş olduk.

2. Android Oreo çıkış tarihi

Android Oreo’nun kullanmakta olduğunuz cihaza ne zaman geleceği, cihazın üreticisinin inisiyatifine kalmış durumda.

Google, 21 Ağustos 2017 tarihinden itibaren Google Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P ve Nexus 5X cihazlarına Android Oreo güncellemesinin dağıtımına başlıyor.

Bu cihazlar Türkiye’de resmi olarak satılmadığı için Android Oreo’nun ülkemize girişi ilk etapta çok hızlı olmayacaktır. Bu noktada dikkatleri Android One cihazları üreten General Mobile’a çevirmek gerek. Bu üretici muhtemelen bu yıl veya geçen yıl çıkardığı Android telefonlarına Oreo güncellemesini birkaç hafta içinde sunmaya başlayacaktır.

Sony, Samsung, LG, HTC, Huawei, Lenovo, Motorola gibi üreticilerin yeni sürümü mevcut cihazlarına ulaştırmaları ise birkaç hafta, belki de birkaç ay alacaktır. Bu noktada en son çıkan ve sahip olduğu teknik özellikler bakımından üstün olan cihazlar Android Oreo güncellemesini daha hızlı alanlar olma noktasında şanslı olacaktır.

3. Video tarafında çoklu görev deneyimi iyileştiriliyor

Aslında Samsung Galaxy S3’ten itibaren Android cihazlarının bazılarında Picture-in-Picture olarak adlandırılan, oynatılan videoyu video uygulamasının dışında da, küçük pencere içinde izleme imkanını görmüştük. Şimdi bu özellik Android’in çekirdeğine enjekte ediliyor.

Bu demek oluyor ki, bundan böyle Android 8.0 Oreo yüklü herhangi bir cihazda bir video ekranını, bu bir YouTube videosu veya görüntülü sohbet penceresi de olabilir, uygulamanın dışında da küçük bir video penceresi şeklinde tutup görüntüleme yapmak mümkün olacak. Bu sırada telefonunuzda başka bir işle de uğraşmaya devam edebileceksiniz.

Video tarafındaki bu yenilik büyük ekranlı, özellikle de 6 inçten daha büyük ekrana sahip akıllı telefonlar ve tabletler için epey kullanışlı olacaktır.

4. Daha fazla dikkat çeken bildirimler

iOS’te bir uygulamayla ilgili bir bildirim varsa, o uygulamanın ikonun sağ üst köşesinde içinde sayı da barındıran kırmızı renkli bir nokta görürsünüz. Şimdi benzer özellik Android’e de geliyor, ancak biraz daha farklı şekilde.

iOS’teki gösterimden farklı olarak, uygulama ikonlarına iliştirilen noktalar kaç bildirimin olduğunu gösteren bir sayı barındırmayacak. Kaç bildirimin olduğunu görmek için uygulama ikonuna uzun bastırmak gerekecek.

Bu açıdan Apple’ın iPhone’lardaki 3D Touch sistemine benzer bir kullanım söz konusu. Üstünde bildirim noktası bulunan uygulama ikonuna uzun bastırıldığında, gelen bildirimin ne olduğu uygulama açılmadan veya bildirim paneli yukarıdan aşağı doğru indirilmeden görülmüş olacak.

Geliştiriciler bu açılır bildirim paneline çeşitli araçları da ekleyebilecekler. Örneğin bu pencere içinden bir yoruma cevap vermek, e-posta iletisi yazmak mümkün olacak. Böylelikle uygulamayı açmadan, uygulama ikonu üzerinden işleri görme imkanı elde edilecek.

5. Hız iki katına çıkıyor

Google Android 8.0 Oreo’yu mobil platformunun en hızlı sürümü yapmak için perde arkasında da birçok işi yerine getiriyor.

Gerçekten de Google, Android Oreo’nun telefonu başlatma ve uygulamaları açma bakımından Android Nougat’ın hızının iki katına çıktığını iddia ediyor. Bu da daha pürüzsüz ve akıcı bir kullanım deneyimi anlamına geliyor.

Hız alanındaki bu gelişme, özellikle giriş ve orta seviye Android cihazlarından daha iyi performansın ve kullanıcı memnuniyetinin elde edilmesine fırsat sağlayabilir.

6. Piller daha uzun süre dayanacak

Android kullanıcıları en fazla sevindirecek noktalardan bir tanesi pil tarafında yaşanan iyileşmeler olacaktır. Basit ve ücretsiz bir yazılım güncellemesi sayesinde cihazlarının pil ömründe iyileşme sağlanacak.

Aslında Google ilk kez yeni güncellemenin daha iyi bir pil performansı sunacağını iddia etmiyor. Bu nedenle Android Oreo ile dile getirilen pil iddiasına biraz ihtiyatlı yaklaşmakta fayda var.

Yine de Google, Android Oreo’nun uygulamalara arka planda çalışmaya izin verme konusunda daha akıllı davrandığını, uygulamaların kullandığı güç ve bellek miktarının azaltıldığını, bunun da mevcut durumda kullanılan uygulamalar ve görevler için daha fazla alan açtığını söylüyor.

7. Yeni emoji’ler ile duygularınızı daha iyi ifade edeceksiniz

His simgeleri, ya da daha fazla bilinen adıyla emoji’ler günlük hayatımızda, iletişim alanında vazgeçemediğimiz unsurlar hâline geldi. Hatta bu simgelerin filmi bile çekildi. Google da Android Oreo ile birlikte emoji kümesini dikkate değer oranda genişletiyor.

Söz konusu kullanıcılara en yeni his simgelerini sunmak olduğu zaman, Android genellikle Apple’ın iOS işletim sisteminin arkasında kalıyor. Bu nedenle yeni eklenen zürafa, sihirbaz ve benzeri emoji simgeleri özellikle Z kuşağının bireylerini memnun edecektir. Toplamda 60’ı aşkın yeni his simgesi bulunuyor.

Bununla da yetinmeyen Google, tüm emoji kataloğunu da elden geçiriyor ve tasarımda değişiklikler yapıyor. Yeni sürümde emoji simgeleri biraz daha iOS’teki muadillerine benzeyecek.

8. Güzel görünümlü uygulama ikonları

Google, yeni sürümde kullanıcılara uygulama ikonlarıyla daha fazla etkileşim kurma imkanı getiriyor. Örneğin bir ikona uzunca bastırarak bildirim panelini görüntülemek mümkün oluyor. Bununla birlikte uygulama geliştiricilerine bu etkileşimi biraz daha eğlenceli hâle getirme fırsatını sunuyor.

Yukarıdaki animasyonda da görüldüğü gibi, uygulama ikonu, siz onunla etkileşim kurduğunuzda canlanıyor. Deneyimi çok farklılaştıracak bir özellik olmasa da, Android kullanıcı arayüzüne biraz daha eğlence unsuru katacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Bakalım geliştiriciler ne gibi uygulama ikonları ortaya koyacaklar.

9. Daha akıllı kopyalama ve yapıştırma

Google Android Oreo sürümünde otomatik öğrenme sistemlerinden daha fazla şekilde yararlanıyor. Bunlardan bir tanesi de en basit işlevlerden bir tanesi, kopyala ve yapıştır işlevinde etkisini gösteriyor. Kopyala ve yapıştır Oreo ile daha akıllı hâle geliyor.

Örneğin bir telefon numarasını tarayarak seçtiğinizde, Android Oreo telefon uygulamasını açmayı tavsiye edecek. Ya da e-posta adresini seçtiğinizde, Gmail uygulamasına bir kısayol göreceksiniz. Veya bir adresi seçtiğinizde, Google Haritalar’a açılan hızlı bir bağlantının gösterimi yapılacak.

Akıllı kopyalama ve yapıştırma özelliği sayesinde Android cihazlarını daha kolay ve hızlı biçimde kullanmanın kapısı aralanacaktır.

10. Android O’nun ilk sürpriz yumurtası bir ahtapot

Android O’nun resmi adının ne olacağına dair söylentiler ortalıkta dolaşırken Google bir şaşırtma yaptı. Beta sürümlerinden bir tanesine sürpriz yumurta olarak bir ahtapot yerleştirdi. Bu arada ahtapotun İngilizce’de karşılığının “octopus” olduğunu belirtelim.

Android O’nu sürpriz yumurtasını görmek için Ayarlar > Sistem > Telefon hakkında bölümüne girin. Daha sonra Android Versiyonu satırına art arda birkaç kez tıklatın.

Öncelikle bir Android O logosu göreceksiniz. Buna birkaç kez tıklattıktan ve daha sonra da logoya uzunca bastırdıktan sonra ahtapot ortaya çıkacak. Daha sonra bu küçük yaratığı ekranda sürükleyerek dolaştırabilir, sürpriz yumurta şeklindeki kafasıyla ve Android 8 sürümünü çağrıştıran sekiz adet bacağıyla eğlenebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER