Dosya

Android One nedir?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

android-one-120515

Mobil teknoloji dünyasında gözler genellikle Samsung Galaxy S6, Sony Xperia Z4, LG G4 gibi üst sınıf cihazlarda oluyor, manşetleri genellikle bu telefonlar süslüyor, ancak Android ekosisteminde rekabet daha çok pazarın giriş ve orta segmentinde gerçekleşiyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde bu rekabet daha şiddetli şekilde hissediliyor.

Google bu rekabeti kendi avantajına çevirmek için geçen yıl önemli bir adım attı ve I/O 2014 etkinliğinde Android One adlı yeni girişimini duyurdu.

Android One şimdiye kadar bize biraz uzak bir kavramdı, ancak Türkiye’nin ilk Android One telefonu General Mobile 4G lansmanı sonrasında bu terimi daha çok konuşur olacağız. Biz de merak edenler için Android One ile ilgili bilgileri derledik.

general-mobile-4g-120515

[quote_box_center]İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İşte Türkiye’nin yeni Android One telefonu: General Mobile 4G[/quote_box_center]

Yeni kitleler için Android deneyimi

Gelişmiş pazarlarda ve Çin’de akıllı telefon doygunluğuna ulaşılmış olabilir, ancak çoğu gelişmiş ülkelerde akıllı telefon penetrasyonu henüz doygunluk seviyesine ulaşmadı. Bu da şirketlerin gözünü gelişmekte olan pazarlara daha dikkatli şekilde çevirmesine neden oluyor.

Asya, Afrika, Güney Amerika, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’daki gelişmekte olan ülkeler akıllı telefon üretici ve yazılımcıların başlıca hedefi hâline gelmiş durumda. Bu coğrafyanın büyük nüfusu ve gelişmekte olan ekonomileri akıllı telefon sahiplik oranının gelecekte daha da yükseleceğini işaret ediyor.

android-one-250614-v

Basitçe söyleyecek olursak, patlamaya hazır bir dalga var ve hangi şirket ihtiyaçları karşılayan ve makul fiyata sahip seçeneklerle tüketicilerin karşısına çıkarsa, büyük avantaj elde edebilir, pastadan büyük bir pay kapabilir. Çoğu şirket bu potansiyel kitleyi “the next billion” veya Türkçeleştirecek olursa “bir sonraki milyarlık kitle” olarak adlandırıyor ve akıllı telefonların hedeflediği yeni kitleyi işaret ediyor.

Google da bu milyarlık kitleye hitap etmek, Google Arama ve diğer servislerini bu kitlenin kullanımına sunmak, doğal olarak daha fazla reklam geliri elde etmek istiyor. İşte Android One da bu amaç doğrultusunda başlanan bir girişim oldu.

Android One çözümü

Google ilk Android One cihazlarını Eylül 2014’te duyurdu. Duyurunun merkezi olarak Hindistan seçildi, çünkü bu ülke 1,2 milyara yaklaşan nüfusuyla gelecek bir milyarlık kitle içinde önemli bir yere sahip durumda.

Android One Android’den ayrı bir platform değil. Bu, daha çok donanım standartlarını belirlemek için kullanılıyor ve düşük profilli teknik özelliklere sahip telefonlarda da daha yüksek bir Android deneyimi sunmayı hedefliyor.

android-one-050214

Normalde giriş seviyesindeki Android telefonlarında optimize edilmemiş yazılım ve uygulamalar ve yetersiz donanım bileşenleri nedeniyle zayıf kullanıcı deneyimi sunuluyor. Bu da bütçesine dikkat eden kullanıcıların çekici olmayan ve memnun etmeyen bir deneyim etmelerine neden oluyor. Bu durum da normal cep telefonundan giriş seviyesi akıllı telefona geçiş yapan kullanıcıların bu tercihini anlamsız kılıyor.

Ayrıca sözünü ettiğimiz türdeki Android telefonları üreticilerin ve mobil operatörlerin sunduğu zayıf arayüz özelleştirmeleri ve kaynakları sömüren yazılımlarla da arzu edilen deneyimi sunmaktan uzak kalıyor.

Android One ile birlikte Google üreticilerle bir araya geliyor, düşük maliyetli ve düşük profildeki teknik özelliklere sahip telefonlarda optimize edilmiş deneyimi sunacak adımları atıyor. Geliştirilen her bir telefon Android platformunu yeterli şekilde çalıştırma garantisi veriyor.

google-android-one-150914

Android One cihazları, Google’ın Android işletim sisteminin en güncel sürümünü çalıştıracak yeterliliğe sahip oluyor. Şu anda piyasaya çıkan Android One telefonlarında Android 5.1 Lollipop çalışıyor. Üstelik Türkiye’nin ilk Android One telefonu olan General Mobile 4G’de Android 5.1.1 Lollipop çalışıyor.

Güncel Android sürümüyle yüklü gelmenin yanı sıra, Android One cihazları, tıpkı Google’ın Nexus cihazları gibi Android güncellemelerini en hızlı şekilde alıyor, güncellemeler bizzat Google tarafından dağıtılıyor.

Ham kullanıcı arayüzüyle gereksiz ayrıntı ve yazılımlardan ayrılmış bir deneyim sunan Android telefonları Google Play Store erişimine de sahip, ayrıca Google’ın çeşitli servislerine ait mobil uygulamalar da yüklü olarak geliyor.

Nexus’un ötesinde

Özellikle yukarıdaki son birkaç paragrafta bahsettiğimiz unsurlar Android One’ın Nexus programına benzer olduğu hissini uyandırıyor. Ancak bu iki program arasında bazı farklılıklar var. Nexus 6 ve Nexus 9 gibi cihazları üretirken Google tek bir üreticiyle çalışıyor ve ortaya çıkarılan cihaz o temel Android sürümünün referans donanımı oluyor. Örneğin Nexus 6 ve Nexus 9 Android 5.0 Lollipop’un referans cihazları.

Nexus telefonlarının ve tabletlerinin pazarlamasına fazla önem verilmiyor, ne de olsa Google bu telefonları diğer üreticilerin üst sınıf Android cihazlarıyla rekabet etsin diye üretmiyor.

Halbuki Android One ile Google gelişmekte olan ülkelerde bizzat rekabete girişiyor ve bu ülkelerde yaşayan milyonlarca insanın cebine kendi deneyimini sunmayı hedefliyor.

Android One cihazları

android-one-micromax
Görsel: The Verge

12 Mayıs 2015 tarihinde Türkiye’de tanıtılan General Mobile 4G’den önce ilk Android cihazları geçtiğimiz eylül ayında Hindistan’da, bu ülkenin yerel üreticileri Micromax, Spice ve Karbonn tarafından sunuldu. Her bir cihazın 4.5 inç, 845 x 480 piksel ekran, 1.3 GHz dört çekirdekli Mediatek işlemci, 1 GB RAM, 4 GB dahili hafıza, microSD kart yuvası, ön ve arka kameralar, çift SIM kart yuvası gibi teknik özellikleri bulunuyordu. Bu telefonlar Android 4.4 KitKat ile yüklü olarak sunulmuştu.

Google’ın Android One projesindeki diğer iş ortakları arasında Acer, Alcatel, ASUS, HTC, Intex, Lava, Lenovo, Panasonic, Xolo gibi markalar bulunuyor. Ayrıca Qualcomm da giriş seviyesi işlemcileriyle destekleyenler arasında yer alıyor.

general-mobile-4g-android-one-120515

Türkiye’nin ilk Android One telefonu olan General Mobile 4G’ye baktığımızda bu telefonun 5 inç HD IPS ekran, Qualcomm Snapdragon işlemci, 2 GB RAM, 16 GB dahili hafıza, 13 megapiksel arka kamera, 5 megapiksel ön kamera, 4G desteği gibi, çıtası biraz daha yükselmiş teknik özellikleri görüyoruz. Snapdragon işlemcinin varlığı Qualcomm’un sunduğu desteğin bir göstergesi olarak nitelendirilebilir.

General Mobile 4G’nin duyurulmasından sonra Android One daha fazla ilgi görecektir, Google’ın diğer iş ortaklarından da Türkiye’ye özel Android One telefonları görmemiz mümkün olabilir.

İLGİLİ HABERLER