Teknoloji

Android O sürümünde hangi yenilikler bekleniyor?

android o
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

android oGoogle I/O’nun düzenlenmesine daha iki ay var. Bu etkinlikte Android O kod adıyla nitelendirilen gelecek nesil Android sürümüyle ilgili ilk detayları elde etmeyi umuyoruz. Ne var ki, işletim sisteminin son kullanıcılarla buluşması sonbahar aylarını bulacaktır. Geçen yıllara göre konuşacak olursak, gelecek Android sürümleriyle ilgili dedikoduların başlama zamanı geldi sayılır. Aslında Google, geçen yıl Android N ön izleme sürümüyle dedikodulardan daha önce davranmıştı, ancak bu yıl henüz bir ses seda göremedik.

Bunun yerine, Hiroshi Lockheimer adlı bir kaynak, “Oreo” kod adıyla anılması muhtemel olan (sadece bir temenni) gelecek nesil mobil işletim sistemiyle ilgili bir ipucu paylaştı. 9to5Google sitesinin haberine göre, Android O sürümünde şu gibi özelliklerin bulunması planlanıyor.

Dedikodulara göre, Android O sürümünde bildirimlerde birtakım değişiklikler yapılacak. Bildirimler için uygulama ikon etiketleri, görüntü içinde görüntü modu, Assistant entegrasyonlu akıllı metin seçim çubuğu, arka planda uygulama aktivitelerinin kısıtlanması, uyarlanabilir ikonlar, MediaRecorder API iyileştirmeleri ve kurumsal kullanım odaklı birçok yeni özellik de “O” kod adlı mobil işletim sistemi sürümünde bulunacak.

Bunlardan bazılarının geleceğini tahmin etmek çok da zor sayılmaz. Örneğin uygulama ikon etiketleri iOS’te uzun zamandır mevcuttu. Görüntü içinde görüntü modu ise Samsung Galaxy telefonlarında uzun zamandır bulunuyordu, ayrıca iOS 10 ile birlikte Apple’ın iPad’lerine de benzer bir özellik getirilmişti. Arka planda uygulama aktivitesinin kısıtlanması da pil ömrü optimizasyonuyla ilgili olsa gerek. Akıllı metin seçimi ise Assistant’ın mevcut Ekran Arama özelliğiyle bağlantılı bir özellik olabilir. Son olarak uyarlanabilir ikonlar da hava durumu veya takvim uygulamalarının bağlamsal nitelik kazanması olarak yorumlanabilir.

Android O ile ilgili dedikodusu yapılan bu özellikler planlanan yeniliklerin sadece bir kısmı olabilir. Tanıtım zamanı yaklaştıkça daha fazla ipucu ve ayrıntı ortaya çıkacaktır.

İLGİLİ HABERLER