Teknoloji

Android O ile güncellemelerin daha hızlı ulaştırılması planlanıyor

android oGoogle, Android güncellemelerinin dağıtımındaki yavaşlığı ortadan kaldırmak için bir girişimde daha bulunmaya hazırlanıyor. Şirketten yapılan açıklamada, Android O ile birlikte hayata geçecek yeni yaklaşım sayesinde telefon üreticilerinin yeni Android sürümlerini kullanıcılarına “daha kolay, daha hızlı ve daha az maliyetli” biçimde ulaştırabileceği belirtildi.

Bu yeni yaklaşım şirket içinde “Project Treble” adıyla anılıyor. Project Treble ile üreticilerin telefonlarını bir sürü yazılım değişikliği gerçekleştirmeden güncellemesi sağlanıyor.

Google, Android üzerindeki çalışmalarını diğer üreticilerin çalışmalarından özellikle ayırmıştı. Şirket böylelikle Android’in en yeni yongalarla çalışabilmesi üzerine odaklanabilmişti. Eğer Project Treble Google’ın belirttiği gibi işlerse; Samsung ve Lenovo gibi üreticiler, Qualcomm gibi yonga üreticilerini beklemeden Android güncellemelerini dağıtıma çıkarabilecek.

Project Treble’ın Android cihaz üreticilerinin önündeki tüm engelleri kaldırıp kaldırmayacağı bilinmiyor. Üreticilerin telefonlarına özgü özelliklerin işlemeye devam etmesi için Android kodunu güncellemek zorunda olup olmadıkları konusunda da henüz net bir bilgi verilmiş değil. Yine de, Project Treble Google’ın Android’in parçalı yapısının yarattığı sorunları çözmek adına attığı en önemli adımlardan biri gibi görünüyor.

Android’in parçalı yapısı eskisi kadar büyük bir problem teşkil etmese de, sorun hâlâ tam anlamıyla ortadan kalmış değil. Mevcut en güncel Android sürümü Nougat’nın yayınlanmasının üzerinden sekiz ayı aşkın bir süre geçse de, sürümün benimsenme oranı henüz yüzde 7 seviyesinde seyrediyor. Nougat’dan dört yıl önce yayınlanan Android Jelly Bean daha fazla cihazda yüklü durumda.

Android O ile ilgili yeni detaylar I/O 2017’de paylaşılacak

Google önümüzdeki hafta gerçekleştireceği geleneksel geliştirici konferansı I/O’da hem Project Treble hem de diğer Android O özellikleri hakkında yeni bilgileri paylaşacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER