Teknoloji

Google Android 14 ile pil sağlığını takip etmeyi mümkün kılacak

android 14 beta 5

iOS’in cihaz pilinin maksimum kapasitesini gösteren Pil Sağlığı özelliğinin Android‘de şu an için bir muadili bulunmuyor. Ancak Android 14 ile birlikte bu durum değişecek gibi görünüyor. Gazeteci Mishaal Rahman’ın paylaşımına göre, yeni Android’in beta sürümlerinde pil yönetimi API’ları bulunuyor.

Bu API’lardan ikisinin açık olduğu, bunların şarj döngüsü sayısı ve şarj durumu konusunda bilgi verdiği belirtildi. Kalanların ise cihazın üretim tarihi, ilk kullanım tarihi, şarj politikası ve sağlık durumu hakkındaki sistem API’ları olduğu söyleniyor. Rahman’ın verdiği bilgiye göre, “BATTERY_STATS” (Pil İstatistikleri) iznine sahip olan tüm uygulamalar bu sistem API’larını çağırabilecek. Ancak bu özellik şu an için sadece Android 14 Beta 2 ve üstü sürümlerinin yüklü olduğu Pixel serisi telefonlarda kullanılabiliyor.

Narek isimli bir geliştirici ise bu yeni API’ları kullanan Batt isimli bir uygulama hazırladı. Bu uygulama cihazın pil sağlığını ve şarj döngülerini gösteriyor. Android 14 yüklü cihaz sahipleri, GitLab üzerinden Batt uygulamasını indirebiliyor.

Ancak bu uygulamada paylaşılan bilgilerin doğruluğundan tamamen emin olmamak gerekiyor. Zira uygulama API’ların getirdiği bilgileri paylaşıyor ve bu istatistikler şarj devresinin takibi sonucunda elde ediliyor. Buna ek olarak, özelliğin HAL tarafından desteklenip desteklenmediği de uygulamanın çalışması konusundaki kriterlerden biri.

android 14

Android 14 ne zaman dağıtıma çıkacak?

Google Android 14’te pil sağlığını gösteren bir özellik veya yerel bir uygulama sunduğu takdirde Batt gibi uygulamalara ihtiyaç olmayacağını belirtmek gerekiyor. Google’dan böyle bir hamle gelip gelmeyeceği önümüzdeki dönemde anlaşılacak. Yeni sürümün de selefi gibi ağustos ayında dağıtıma çıkması sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER