Teknoloji

Android 14 ile ekran kaydına gizlilik odaklı yeni özellikler ekleniyor

android 14

Android 14’ün beta sürümü hâlihazırda bazı telefonlara yüklenebiliyor. Google’ın ikinci beta sürümünü de dağıtıma çıkarmasıyla birlikte kullanıcılar daha fazla yeni özelliği de deneyimleme imkanı bulunuyor. Daha “gizlilik odaklı” bir anlayış çerçevesinde yenilenen ekran kaydı özelliği de kullanıcıları bekleyen değişiklikler arasında yer alıyor.

Hâlihazırda Android’in saf versiyonundaki ekran kaydı özelliği, ses kaydını kapatma ve dokunuşları gizleme imkanı sunuyor. Yenilenen ekran kaydı özelliğiyle kaydı tek uygulamayla sınırlamak veya bildirimler gibi hassas bilgileri gizlemek mümkün olacak.

Android üzerinde uzmanlaşan gazeteci Mishal Rahman, bu iki değişikliğin nasıl işlediğini bir tweet serisinde paylaştı. Kullanıcılar tek uygulamada ekran kaydı seçeneğine dokunduklarına karşılarına son zamanlarda açılan uygulamaların olduğu bir liste çıkıyor. Dileyenler telefondaki tüm uygulamaların listesini de görebiliyor. Kayıt sırasında uygulamadan çıkınca uygulamaya geri dönene kadar ekran kararacak. Böylelikle uygulama dışındaki aksiyonlar kaydedilmemiş olacak.

Kullanıcılar diledikleri takdirde her şeyi kayıt altına alıp sadece bildirimler gibi hassas bilgileri de gizleyebilecek. Bu seçenek tercih edildiğinde ekranın üstündeki durum çubuğu otomatik olarak saklanacak.

Android 14 ile sunulacak imkanlardan bazıları farklı kullanıcı arayüzlerinde mevcut

Samsung’un One UI’ı gibi bazı Android arayüzleri hâlihazırda ekran kaydı deneyiminde benzer nitelikte gizlilik özellikleri sunabiliyor. Ancak Android 14 ile birlikte saf Android’de ilk kez bu tarz özellikler kullanıcılarla buluşmuş olacak.

İLGİLİ HABERLER