Teknoloji

Android 13 ile en sonunda bildirim gönderimi için izin isteme gelecek

android 14

Google, perşembe günü ikinci Android 13 geliştirici önizlemesini yayınladı ve bu sürümde Android için önemli bir yeni özellik dikkat çekti. Bu özellik dahilinde uygulamaların bildirim göndermek için izninizi istemesi gerekecek.

iOS yıllardır benzer bir özelliğe sahipti ve yalnızca belirli uygulamaların size bildirim göndermesini sağlamanın çok kullanışlı bir yolunu sunuyordu. Google’ın buna benzer bir şeyi Android’e getirmeyi planladığını görmek kullanıcıları memnun edecektir.

Google’ın konuyla ilgili blog yazısına göre, Android 13 uygulamaları için izin istemek bir gereklilik gibi görünüyor. Android mühendislikten sorumlu Başkan Yardımcısı Dave Burke, söz konusu gönderide “Android 13’ü hedefleyen uygulamaların artık bildirim göndermeden önce kullanıcıdan bildirim izni istemesi gerekecek.” dedi.

Bu ikinci önizlemedeki bir diğer büyük özellik de Bluetooth Low Energy (LE) Audio desteği olacak. Bluetooth LE Audio, düşük bit hızlarında daha yüksek kalitede iletim yapabilen Düşük Karmaşıklıklı İletişim Codec’i (LC3) adlı bir ses codec’ini kullanan yeni bir standarttır. Bu, daha az enerji tüketimi ve sonuç olarak daha iyi pil ömrü sağlıyor. Bu yayına eklediğimiz bir yerleştirmeyle yeni codec bileşeninin pratikte nasıl ses çıkarabileceği hakkında bir fikir edinebilirsiniz.

İkinci Android 13 önizlemesi, iki yönlü iletişim, daha hassas zamanlama ve daha analog benzeri bir his sağlayacak 32 bit mesajlarla daha yüksek çözünürlük ekleyen yeni MIDI 2.0 standardı desteği de dahil olmak üzere başka iyileştirmeler de içeriyor.

Android 13’ün yeni bir tema seçeneği ve sistem genelinde bir fotoğraf seçiciyi gösteren ilk önizlemesi şubat ayında yayınlanmıştı. Ancak bu önizlemeleri henüz yüklemenizi önermiyoruz. Android 13’ün büyük olasılıkla temmuz ayı sonrasında kadar herkese açık olarak yayınlanmayacağını düşünürsek, muhtemelen hâlâ üzerinde çalışılması gereken birçok hata bulunuyordur. Google, Android 13 beta sürümlerini nisan ayı civarında genel kullanıma açmayı planlıyor. Eğer yeni sürümü denemek için sabırsızlanıyorsanız, ilgileniyorsanız, mayıs ayına kadar beklemek yerinde bir karar olabilir.

İLGİLİ HABERLER