Manşetler

Android 13 için süreç yayınlanan ilk geliştirici ön izleme sürümüyle başladı

android 13
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Android 13 için ilk geliştirici ön izleme sürümü yayınlandı. Bu ilk sürüm bize, Google’ın bu yılki büyük mobil işletim sistemi güncellemesinde nelere odaklanacağı hakkında birkaç ilginç ipucu sunuyor.

Android 13 ile gelecek yenilikler arasında yükseltilmiş tema seçenekleri ve gizlilik özellikleri, yeni dil kontrolleri ve tabii ki çok sayıda arka taraf güncellemesi yer alıyor. Bu erken aşamadaki önizleme sürümleri, son kullanıcılardan ziyade geliştiriciler içindir. Bu nedenle yazılım bitmeye daha yakın aşamalarda bir duruma gelene kadar yükseltmeyi ertelemek en iyisi olacaktır.

Android 12’nin Material You olarak adlandırılan özelleştirilebilir temalara yoğun şekilde odaklanmasının ardından Android 13, dinamik uygulama simgelerini yalnızca Google’ınkiler yerine tüm uygulamalara genişletiyor. Temalı simgeler özelliği, uygulama geliştiricileri uyumlu bir tek renkli uygulama simgesi sağladığı sürece, uygulama simgelerinin duvar kağıdınızı tamamlayan bir renk tonu almasına olanak tanıyor. Bu özellik önce Pixel cihazlarına geliyor, ancak Google, onu daha geniş bir alana yaymak için diğer üreticilerle birlikte çalıştığını söylüyor.

android 13

Android’in izinleri ve güvenliği nasıl ele aldığına dair bazı ince ayarlar da var. Yeni bir fotoğraf seçici; kullanıcıların, uygulamanın cihazınızdaki tüm fotoğrafları görmek için izne ihtiyaç duymadan fotoğrafları ve videoları tek bir uygulamayla paylaşmasına olanak tanıyor. Google, sonunda bu özelliği Android 11 ve sonraki sürümleri çalıştıran tüm telefonlara getirmeyi planlıyor.

Tabii ki, bu yeni geliştirici önizlemesinde, günlük kullanımda daha az belirgin olması muhtemel değişikliklerle birlikte, arka tarafta pek çok değişiklik ve yenilik olacak gibi görünüyor. Örneğin, yeni bir Wi-Fi izni, uygulamaların konum izinlerine ihtiyaç duymadan Wi-Fi erişim noktalarını keşfetmesine ve bunlara bağlanmasına izin verecek. Dil tercihleri artık uygulama bazında ayarlanma seçeneğine sahip olacak. Bu özellikle, birden fazla dili kullananlar için kullanışlı olacaktır. Ayrıca Google, işletim sistemi düzeyinden ziyade Google Play aracılığıyla daha fazla güncelleme sunmak için Project Mainline girişimine yatırım yapmaya devam ettiğini söylüyor.

android 13

Google, Android 13’ün geliştirici ön izleme sürümlerini şubat ve mart ayları boyunca yayınlamayı ve nisan ayı civarında beta sürümlerine geçmeyi planladığını söylüyor. Android 13, yılın sonlarına doğru dağıtıma çıkmadan önce, haziran veya temmuz civarında daha kararlı bir beta sürümü aşamasına gelecektir.

İLGİLİ HABERLER