Teknoloji

Android 12 için ilk geliştirici önizleme sürümü yayınlandı, yenilikler neler?

android 12 yenilikler

Google Android’in gelecek versiyonu Android 12’nin geliştirici ön izleme sürümünü bugün Pixel cihazları için yayınladı. Her zaman olduğu gibi, Android’in ilk ön izleme sürümleri daha çok geliştiricileri ilgilendiren değişiklikleri içeriyor. Android 12’de işletim sisteminin resimleri, videoları işlemelerine yönelik güncellemeler ve gelecek güvenlik güncellemeleri yer alıyor.

Ayrıca Google’ın, bazı önemli kullanıcı arayüzü değişikliklerini genellikle mayıs ayında düzenlenen Google I/O konferansında açıklamak üzere bekletmesi alıştığımız bir durumdur. Bu geliştirici ön izlemesi bildirimler için kullanıcı arayüzünde bazı değişiklikler içeriyor.

Android 12 geliştirici ön izleme sürümü Pixel 3 ve daha yeni telefonlar için mevcut. Ancak cihaza flash yöntemiyle elle yüklenmesi gerekiyor. Bu sürüm muhtemelen günlük kullanıma neredeyse hiç hazır değil, ancak Google bu yılın ilerleyen zamanlarında normal kullanıcılar için bir beta programı açacağının sözünü verdi.

Bu ilk ön izlemenin amacı geliştiricilere uygulamalarını Android’in yeni sürümüne hazırlamada bir hızlı başlangıç sağlamak olsa da, kullanıcılar için somut bir fark yaratması gereken özellikler hâlâ mevcut. Özellikle Android, farklı medya türlerini işlemede daha becerikli hâle gelecektir.

Android 12 yeni medya formatlarını destekleyecek

HEVC video formatını yerel olarak desteklemeyen uygulamalarda, bu formattaki dosyaları otomatik olarak çalıştıracak yeni bir kod dönüştürme katmanı olacak. Şu anda, bir Android telefonda HEVC’de çekim yapmayı seçmek, üçüncü taraf uygulamaların bu videoyu yerel olarak kullanamayacağı anlamına gelebilir. Bu uygulamalar için yeni kod dönüştürme katmanı, kullanıcıların geçişi daha güvenle yapmasına izin verecektir.

Android 12, uzamsal sesi, MPEG-H’yi destekleyecek ve 24 ses kanalına kadar (daha önce sekiz kanaldan) optimize edilecektir. Ayrıca geliştiricilerin gürültü efektlerini sese bağlamasını da kolaylaştıracak.

Google ağırlığını, AVIF olarak da bilinen AV1 Görüntü Dosyası Biçiminin arkasına koyuyor gibi görünüyor. AVIF, fiili görüntü formatı olarak JPG’lerin yerini alacak ve daha az yapaylıkla çok daha iyi ve daha temiz bir sıkıştırma sunacak. Özellikle Netflix, formatın büyük bir destekçisi oldu. AV1 tanıdık geliyorsa, bunun nedeni büyük teknoloji şirketlerinin birkaç yıl önce önerdiği ve hem Netflix hem de Google’ın kısmen benimsediği AV1 video formatının bir yan ürünü olmasıdır. AVIF ayrıca Apple’ın kameralarının bir süredir çektiği benzer HEIF ile karıştırılmamalı.

Google, henüz AVIF’i kamera uygulaması için varsayılan görüntü formatı yapma niyetinde olmadığını söylüyor. Öte yandan Android 12, farklı medya türlerini uygulamalar arasında taşımak daha iyi bir iş çıkaracak. “Biçimlendirmeye yönelik düz ve stilli metin, resimler, videolar, ses dosyaları ve daha fazlası” dahil olmak üzere birden çok içerik türünü kesip yapıştırmanıza veya sürükleyip bırakmanıza olanak tanıyan yeni bir “Zengin içerik ekleme” API’si oluşturuyor.

Android 12 kullanıcı arayüzü değişiklikleri

Google’ın yayınladığı blog yazısı, kullanıcı arayüzündeki değişiklikleri biraz genel terimlerle açıklıyor. Bildirim merkeziyle ilgili değişiklikler hakkında, “Daha modern, kullanımı daha kolay ve daha işlevsel hale getirmek için bildirim tasarımlarını yeniliyoruz. Bu ilk önizlemede, çekmecede ve kontrollerde şablonların kendilerine yapılan değişiklikleri fark edeceksiniz. Ayrıca, daha akıcı hale getirmek için sistem genelinde geçişleri ve animasyonları optimize ediyoruz. Güncellemelerin bir parçası olarak, Android 12’yi hedefleyen uygulamalar için bildirimleri simgeli özel içerikle süslüyoruz ve diğer tüm bildirimlerle eşleşecek şekilde olanakları genişletiyoruz.” ifadesi yer alıyor.

android 12 bildirim merkezi
Android 12 ile ilgili olarak daha önce sızan bir ekran görüntüsü | Görsel: XDA Developers

Uygulama simgeleri yukarıdaki sızan ekran görüntüsüyle aynı çizgide olsa da bu, nihai sürümün nasıl görüneceği anlamına gelmez. “Genişletme yetenekleri” de aynı hizada – yukarıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz aşağı doğru işaret eden imleci, mevcut sistemden daha kolay dokunabilirsiniz. Google ayrıca, geliştiricilerden, bir kullanıcı bir bildirime dokunduğunda uygulamaların doğru noktada daha hızlı açılmasını sağlayan bir API kullanmalarını istediğini belirtiyor.

Buna ek olarak Google video, Kindle e-kitabı veya video oyunu gibi tam ekranda açılan bir uygulamadayken Android 12’nin nasıl davranacağını değiştirdiğini söylüyor. Şu anda, bu uygulamalardan çıkmak genellikle iki hareket gerekiyor. Bunlardan biri kullanıcı arayüzünü açmak, diğeri gerçekten çıkmak için gerekiyor. Google, Android 12 ile “varsayılanı, kullanıcıların tek bir kaydırmayla telefonlarında gezinmesine izin verecek şekilde değiştirdiğini” söylüyor.

Android 12’de arka plandaki yenilikler

Google 2019 yılında, operatörlerin veya üreticilerin büyük güncelleme paketlerini dağıtmasını beklemek yerine, Android işletim sisteminin derinliklerindeki belirli bileşenleri doğrudan güncellemeye başlamıştı. “Project Mainline” olarak adlandırılan bu girişim, Google’ın Google Play altyapısını kullanarak Android’in kritik bölümleri için güvenlik güncellemeleri yayınlayabileceği anlamına geliyordu. O zamandan beri, Mainline sistemine daha fazla Android parçası ekleniyor. Android 12?nin bu sisteme en büyük eki, Android uygulamalarını çalıştırmak için temel bir alt sistem olan Android Runtime’dır (ART). Yukarıda bahsedilen medya kod dönüştürücüsü de bir Mainline modülü haline gelecek.

Android 12’de birkaç gizlilik ve güvenlik güncellemesi olacak. Ancak bunlar kullanıcılar tarafından belirgin bir şekilde görünür olmayacak. Üçüncü taraf uygulamaların kullandığı Web Görünümü motoru, Chrome’un “SameSite” adı verilen daha yeni çerez ayarlarından birini benimseyecek. Bu da izlemeyi bir miktar azaltmaya yardımcı olabilir. Google, sonraki önizleme sürümlerinde daha fazla gizlilik ve güvenlik özelliği geleceğini söylüyor.

Android kısa süre önce uygulamaların bir arka plan etkinliği çalıştırması gerektiğinde bir bildirim açmasını istemeye başladı – ki bu gerçekten dikkat dağıtıcı oldu. Android 12’de Google, geliştiricileri yeni bir API’ye yönlendirerek “ön plan hizmetini arka planda başlatmayı engelleyeceğini” söylüyor. Bu arka plan etkinliklerinden biri 10 saniyeden daha kısa sürede tamamlanırsa, herhangi bir bildirim görüntülemesi gerekmeyebilir.

Android kısa süre önce uygulamaların bir arka plan etkinliği çalıştırması gerektiğinde bildirim açmasını istemeye başladı. Bu da gerçekten dikkat dağıtıcı oldu. Android 12’de Google, geliştiricileri yeni bir API’ye yönlendirerek “ön plan hizmetini arka planda başlatmayı engelleyeceğini” söylüyor. Bu arka plan etkinliklerinden biri 10 saniyeden daha kısa sürede tamamlanırsa, herhangi bir bildirim görüntülemesi gerekmeyebilir.

Ayrıca Google, geliştiricilere uygulamalarını Google’ın kendi Google TV platformunda test etme şansı da dahil olmak üzere Android TV için hemen bir Android 12 önizlemesi yayınlıyor.

Android 12 için önümüzdeki yol haritası

Google bugün geliştirici ön izlemesini yayınlıyor. Yükleme sırasında cihazın sistem imajını flaş etmek gerektiriyor. Bu, karmaşık bir işlem olduğu için ön izleme de şu an için gerçekten de geliştiricilere hitap ediyor. Google, Android 12 ön izleme sürümünün Pixel 3/3 XL, Pixel 3a / 3a XL, Pixel 4/4 XL, Pixel 4a / 4a 5G veya Pixel 5 cihazlarında çalışacağını söylüyor. Bu arada geliştiriciler bu ön izleme sürümünü Android emülatörünün içinde çalıştırabilecek.

Zamanı geldiğinde herkese açık bir beta sürümü çıkacak, ancak bunun için birkaç ay beklemek gerekiyor. Eğer Google geçmiş alışkanlıklarını takip ederse, mayısta (veya muhtemelen haziranda) Android 12’de gelecek olanlara daha kapsamlı bir bakış atmak mümkün olacaktır.

Geçen yıl Android’in kararlı platform sürümü temmuz başında geldi, ancak Google bu yıl ağustos ayını hedefliyor. Resmi sürüm de genellikle bundan kısa bir süre sonra geliyor. Bu, Android 12’nin 2021 yılı içinde normalden biraz daha geç geleceği anlamına gelebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER