Teknoloji

Android 13’ün kullanım oranı yüzde 15’e yaklaştı

android 13 beta

Google tarafından paylaşılan son verilere göre, dünya genelindeki aktif Android cihazların yaklaşık yüzde 15’inde Android 13 yüklü. Ancak en popüler Android sürümü unvanı hâlâ Android 11’in elinde.

Google düzenli olarak dünya genelindeki Android cihazlardan, daha doğrusu Play Store’a bağlanan cihazlardan bir hafta boyunca veri topluyor. Bu veriler Android Studio aracılığıyla geliştirilerle paylaşılıyor. Böylelikle geliştiriciler uygulamalarının destek kapsamını daha iyi şekilde belirleyebiliyor. Ancak özellikle Apple bu verileri iOS sürümlerinin Android’e kıyasla daha hızlı dağıtıldığını vurgulamak için kullanıyor.

Google son yıllarda bu listeyi genellikle üç ayda bir güncelliyordu. Ancak 2023’te şimdiye kadar söz konusu verilerle ilgili olarak üç güncelleme geldi. Ocak, nisan ve son olarak da haziran aylarında Android kullanım oranları paylaşıldı. Google’dan yapılan açıklamada, son verilerin tarihinin 30 Mayıs olduğu belirtildi.

Android 13 dışında Android Oreo’nun kullanım oranı arttı

Bu verilere göre; Android 13’ün nisan ayı itibarıyla yüzde 12.1 olan kullanım oranı yüzde 14.7’ye yükseldi. Bu süreçte Android 12, 11 ve 10’un kullanım oranları ise geriledi. Gerilemeye rağmen, Android 11’in yüzde 23.1’lik payıyla zirvedeki yeri değişmedi.

Android 13 dışında kullanım oranı artan tek sürüm Android Oreo oldu. Oreo’nun nisan ayında yüzde 6.7 olan kullanım oranı yüzde 8.3’e yükseldi. Bu ilginç artışı neyin tetiklediği belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER