Teknoloji

AMD-Xilinx anlaşmasına nihayet onay çıktı

amd xilinx

AMD, 2020’nin ekim ayında yarı iletken şirketi Xilinx için 35 milyar dolar ödeyeceğini açıklamıştı. Aşağı yukarı 15 ay boyunca devam eden sürecin ardından anlaşma için gerekli tüm onaylar tamamlandı. AMD’den verilen bilgiye göre, satın alma süreci 14 Şubat’ta nihayete erecek.

Sürecin tamamlanması için gerekli son onay Çin’den geldi. 27 Ocak’ta verilen onayın ardından AMD’nin Xilinx’i tamamen bünyesine dahil etmesinin önünde herhangi bir engel kalmadı.

Bir yarı iletken üreticisi olan Xilinx’in uzmanlık alanı AMD’nin yoğunlaştığı CPU ve GPU’lardan oldukça farklı. Xilinx, programlanabilir yarı iletkenler üretiyor. Bu yarı iletkenler çeşitli endüstrilerde kullanılıyor. Dolayısıyla AMD’nin önünde hâlihazırda dokunmadığı yerlere ulaşma fırsatı olduğu söylenebilir.

Xilinx’i satın alan AMD, Intel’le bir alanda daha rekabete girecek. Xilinx’in FPGA üretimindeki en büyük rakibi olan Altera’yı 2015’te Intel satın almıştı. Dolayısıyla AMD ve Intel arasındaki mücadeleye de bir kategori daha eklenmiş olacak.

AMD ve Xilinx arasındaki anlaşma yaklaşık 16 ayın sonunda gerekli onayları aldı. Çip sektöründeki bir diğer satın alma anlaşması ise onaylanmadığı için suya düşmüştü. Nvidia bir süre önce SoftBank’ten Arm’ı satın almaktan vazgeçtiğini açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER