Teknoloji

AMD üçüncü nesil Ryzen Threadripper işlemcilerini tanıttı

amd ryzen threadripper 3. nesil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

AMD üçüncü nesil Ryzen Threadripper işlemcilerinin ilk ikisini duyurdu. Bunlar Threadripper 3960X ve Threadripper 3970X olarak sıralanıyor. Yurt dışı satış fiyatları da sırasıyla 1399 dolar ve 1999 dolar olarak belirlendi.

Her iki işlemci de ikinci nesil seleflerine göre daha yüksek saat frekansları ve daha fazla PCIe kanalı barındırıyor. Aynı zamanda PCIe 4.0 versiyonunu da destekliyor. 25 Kasım tarihinden itibaren bu yeni yongalara erişmek mümkün olacak. Aynı tarihte AMD, ana akım AM4 amiral gemisi işlemcisi; 16 çekirdekli ve 32 yürütme birimli Ryzen 9 3950X’i de çıkaracak.

Yeni Threadripper işlemcilerinin selefleriyle kıyaslamasını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Bunların dışında başka çeşitli iyileştirmeler de bulunuyor. Her iki işlemci de AMD’nin 7nm Zen 2 mikro mimarisini temel alıyor. Aynı zamanda toplamda 72 adet kullanılabilir PCIe 4.0 kanalı bulunuyor. Aynı zamanda AMD’nin yeni TRX40 platformunu ve sTRX4 soketini kullanıyor. AMD, bunların gerekli olduğunu, çünkü işlemci ve yonga set arasındaki PCIe kanal sayısının dörtten sekize, yani iki katına çıktığını kaydetti.

[table id=27 /]

Threadripper serisi içinde bir basamak indiğimizde ise 3950X’i görüyoruz. İlk kez geçtiğimiz haziran ayında duyurulan bu işlemcinin de çıkış tarihi belli oldu. Bu yonga, AMD’nin ana akım AM4 soket CPU serisi içinde en fazla çekirdek ve yürütme birimine sahip donanımı oluyor. Aynı zamanda en yüksek tekil yürütme birimi performansını da sunuyor. AMD, bu sayede işlemcinin oyuncular için en iyi seçeneklerden bir tanesi olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte 749 dolarlık 3950X’in tekil yürütme birimi performansının 499 dolarlık Ryzen 3900X’inkinden sadece yüzde 1 oranında daha iyi olduğu belirtiliyor. Ancak dört çekirdek daha fazlasını barındırdığı da hatırlatılıyor.

Amiral gemisi AM4 yongası için çıkış tarihinin açıklanmasının yanı sıra, AMD işlemci için yeni bir ekonomik mod özelliğini de duyurdu. Bunun sayesinde işlemciyi daha düşük güç seviyesinde, daha düşük güç tüketimiyle çalıştırmak mümkün olacak. Bu, özellikle daha fazla çekirdek isteyen, ancak daha düşük sıcaklığı daha fazla performansa tercih edenlere hitap edecek. 3950X’in yanı sıra, AMD ekonomik mod özelliğinin Ryzen 5 serisinin diğer üçüncü nesil yongalarında da yer alacağını kaydetti.

Son olarak, yelpazenin diğer ucuna baktığımızda, AMD’nin 49 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip, bütçe dostu bir CPU’yu, AMD Athlon 3000G’yi duyurduğunu görüyoruz. AMD ürün serisinin üst ucuyla karşılaştırıldığında, bu yonganın 2 çekirdek ve 4 yürütme birimine sahip olduğunu görüyoruz. Ancak AMD bu yonganın kilidinin açıldığını ve hız aşırtmaya hazır olduğunu söylüyor. Böylelikle doğru donanımla daha fazla gücü alabileceksiniz. Bu makul fiyatlı yonga da 19 Kasım’da çıkacak.

İLGİLİ HABERLER