Teknoloji

AMD’nin PS5, PS4 ve Xbox’taki donanımlarından elde ettiği etkileyici gelir

amd

AMD’nin açıkladığı finans raporu, şirketin oyun tarafındaki faaliyetlerinin bir yılda ne kadar büyüdüğünü etkileyici biçimde ortaya koyuyor. Şirket, 2021’de Sony’nin PS5, PS4’üne ve her modern Microsoft Xbox’a giren “yarı özel” yongalar ve grafik kartları ve üst düzey oyun dizüstü bilgisayarlarında bulacağınız ayrık GPU’lardan 5 milyar dolar kazandı.

Görünüşe göre oyun alanına yönelik donanımlar, oldukça karlı bir iş haline geldi. Şirket, 2021’de yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde etti ve bu yıl bunu aşabilir. CEO Lisa Su, kazanç raporu ile ilgili telekonferans oturumunda, şirketin genellikle üçüncü çeyrekte oyun konsollarından en çok parayı aldığını söylüyor. 2022’de yarı özelleştirilmiş çiplerden rekor seviyede bir yıllık gelir elde etme yolunda ilerliyor.

2020’de AMD, oyunlarda 138 milyon dolar kaybetti. Ancak yalnızca bir yıl içinde, işletme geliri bir milyar doları aşarak 2021’de 934 milyon dolara ulaştı. Sony de 2021’in sonlarında PlayStation 5’ten kâr elde etmeye başladı, ancak hâlâ tedarik kısıtlamaları var. AMD’nin çip tedarikçisi olduğu neredeyse kesin olan Microsoft ise Xbox’ı kâra dönüştürmeyi henüz başaramadı.

amd

AMD’nin oyun alanındaki gelirleri geride kalan çeyrekte yüzde 32’ye varan oranda arttı. Yukarıdaki tablo, farklı iş birimlerindeki çeyrek yıl gelirlerini ve işletme kârlarını gösteriyor. Şirket ilk kez oyunu farklı bir finansal segment olarak gösteriyor. Daha önce oyun konsolu donanımlarından gelen gelir, gömülü sistemler ve veri merkezleriyle gösteriliyor, GPU ile CPU ile birlikte değerlendiriliyordu.

AMD, RDNA 3 mimarisini temel alan GPU’larını bu yıl içinde piyasaya sürmeyi planlıyor. Bunlar 5nm mimarisini kullanacak ve AMD’nin vadettiği, vat başına performansta yüzde 50’den fazla oranda nesil tabanlı iyileştirme sunacak. AMD, artık oyun grafiklerine yönelik talepte yavaşlama gördüğünü söylese de, yeni bir çıkışla birlikte dördüncü çeyrekte talebin artırmasını bekliyor.

Oyun odaklı donanımlar, artık AMD’nin masaüstü ve dizüstü bilgisayar işlemcileri gibi tüketici ürünleri işinden sonra en büyük ikinci işi hâline geliyor. Ancak veri merkezi işi de şu sıralar patlama yaşıyor. Son raporlara göre yıldan yıla yüzde 83 artış gösterdi.

Aşağıdaki tabloda AMD’nin yıldan yıla gelirlerindeki değişimi görebilirsiniz:

amd

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER