Teknoloji

AMD 45 vat Ryzen işlemcileriyle Intel Coffee Lake H işlemcilerine meydan okuyor

amd ryzen 7 2800h

AMD Intel’in, genellikle oyun bilgisayarları ve mobil iş istasyonlarında yer alan Coffee Lake H serisi yongalarıyla rekabet edecek iki yeni işlemci tasarladı. Bunlar genel olarak AMD’nin bu yıl içinde çıkardığı dört çekirdekli masaüstü sınıfı işlemcilerin dizüstü bilgisayar versiyonları olsa da, yeni yongalar AMD’nin daha fazla dizüstü bilgisayara ve mobil iş istasyonuna yayılma planına işaret ediyor.

Yeni AMD Ryzen 5 2600H ve Ryzen 7 2800H, dört CPU çekirdeği ve sekiz işlemci yürütme birimi barındıran 45 vatlık işlemciler. Her birinde Radeon Vega grafik işlemci birimi de bulunuyor. Yeni yongalar 3200 MHz’e kadar çalışma frekanslı DDR4 RAM destekliyor. Bu da pazarın diğer ürünleriyle karşılaştırıldığında gayet makul görünüyor. Her iki 14nm yonga da 35 vatlık termal tasarım gücüne göre ayarlanabiliyor, aynı zamanda 54 vatlık üst değer var. Böylelikle dizüstü bilgisayar üreticileri daha iyi performans için daha yüksek bir ayarı ya da daha düşük ısı yayılımı ve uzatılmış pil ömrü için daha düşük bir ayarı tercih edebiliyor.

Her iki yonga birbirine epey benziyor. Ancak Ryzen 7 2800H, Ryzen 5 2600H’ye göre biraz daha yüksek profile sahip. 3.3 GHz’lik temel hız, ihtiyaç duyulduğunda 3.8 GHz’e kadar yükseltilebiliyor. Aynı zamanda 1.3 GHz Radeon Vega 11 grafik işlemci birimi de bulunuyor. Diğer taraftan, Ryzen 5 2600H biraz daha giriş seviyesinde konumlandırılıyor. 3.2 GHz’lik temel frekans, 3.6 GHz’e kadar artırılabiliyor. 1.1 GHz Radeon Vega 8 grafik işlemci birimini de barındırıyor.

Yeni modeller, AMD’nin çıkardığı ilk 45 vat dizüstü bilgisayar yongaları oluyor. AMD’nin daha hafif dizüstü bilgisayarları için 15W Ryzen serisi de bulunuyor. Bu daha güçlü yongalar ise daha fazlasını üstlenecek yeteneğe sahip. Intel’in 45 W serisi daha çok üst sınıf yongalara ve daha fazla çekirdek sayısına odaklanırken, AMD’nin yeni Ryzen çekirdekli daha yüksek temel saat frekansına odaklanıyor. Bu da onların dikkat çekmesine yardımcı olabilir.

Bazı dizüstü bilgisayarlarda AMD yongalarını görsek de, pazar çoğunlukla Intel’in hâkimiyetinde bulunuyor. AMD bu yeni yongalarla geleneksel tüketici PC’lerinin peşinden gitmiyor, bunun yerine Intel’in gerçek rakibi olarak kendisini konumlandırmasına yardımcı olacak daha üst sınıf modelleri hedefliyor. İşlemcilerin fiyat ve çıkış bilgileri açıklanmadı. Ancak bu yeni yongalar üreticilerin ilgisini çekerse, müşteriler için daha fazla dizüstü bilgisayar seçeneğinin ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.

İLGİLİ HABERLER