Teknoloji

Intel en güçlü Core i9 işlemcilerini dizüstü bilgisayarlara getiriyor

intel core i9Intel geçen yıl masaüstü bilgisayarları için ilk Core i9 işlemcileri çıkardıktan sonra, aynı hamlenin yakında dizüstü bilgisayarlar için de tekrarlanması bekleniyordu. Beklenen oldu ve Intel, dizüstü bilgisayarları için ilk Core i9 yongasını duyurdu. Şirket, bunun şimdiye kadar çıkardığı en iyi oyun ve üretkenlik odaklı dizüstü bilgisayar işlemcisi olduğunun altını çiziyor.

Duyurusu gerçekleştirilen ve serinin tepesinde yer alan model Intel Core i9-8950HK oldu. Turbo boost ile 4.8 GHz’e varan hızlara ulaşabilen bu işlemci, altı çekirdek ve 12 yürütme birimi sunan ilk mobil Intel işlemcisi de oluyor. Intel, bunun önceki yedinci nesil Intel yongalarına göre yüzde 29’a varan toplam hız artışı sunduğuna dikkat çekiyor. Oyun tarafında performans artışı yüzde 41 olurken, 4K video düzenleme hızı da yüzde 59’a varan artış gösteriyor.

Core i9 işlemcilerinin yanı sıra Intel, dizüstü bilgisayarlar için i5 ve i7 işlemcilerini de duyurdu. Bu yeni işlemciler Intel’in, Coffee Lake olarak da bilinen 14 nm++ mimarisini temel alıyor. Halbuki daha önce gördüğümüz ilk sekizinci nesil işlemciler Kaby Lake R mimarisini temel alıyordu. Bunlar yedinci nesil yongalarda gördüğümüz 14 nm+ mimarisinin genişletilmiş versiyonu olma özelliğini taşıyordu.

intel core i5 core i7 core i9 8. nesil

Intel Core i5+, Core i7+, Core i9+ işlemcileri yeni etiketlerle simgelenecek

Daha önce çıkan ve Intel U serisi işlemcilerin bir parçası olan sekizinci nesil işlemcilerin aksine, yeni çıkan Core i9, i7 ve i5 Coffee Lake yongalar şirketin H serisine mensup. Aynı zamanda Intel’in AMD ile iş birliği içinde ürettiği, entegre GPU’lu hibrit Radeon RX Vega M yongalar da aynı seri içinde bulunuyor. Ancak Radeon RX Vega M işlemciler yerleşim konusunda sıkıntıları olan, daha ince ve hafif dizüstü bilgisayar üretme peşindeki üreticilere hitap ederken, yeni Coffee Lake işlemciler üreticilerin, performans konusunda iddialı olan üst sınıf dizüstü bilgisayarlarına girmeyi hedefliyor.

intel core i5+ core i7+ core i9+

Yeni Coffee Lake yongalarının yanı sıra, Intel sekizinci nesil mobil ve masaüstü işlemcilerine Optane bellek desteği ekliyor. Bu sayede genel hızın geleneksel bellek sistemlerine göre daha da artması bekleniyor. Ayrıca Intel; Core i5+, Core i7+ ve Core i9+ için yeni etiketler çıkarıyor. Bunlar sayesinde yeni Intel işlemcileri ve Optane belleğini barındıran bilgisayarları ayırt etmek daha kolay olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER