Teknoloji

Amazon’un Project Kuiper uyduları ve bağlantı hızları ortaya çıktı

amazon project kuiper

Dünya genelindeki KOBİ’ler ve kullanıcılar, Amazon’un düşük maliyetli global internet hizmeti olan Project Kuiper sayesinde ultra hızlı geniş bant internetten yararlanmaya hazırlanıyor. Amazon, düşük Dünya yörüngesine (LEO) uydu mega kümesi yerleştirerek dünya genelinde uygun fiyatlı internet erişimi sağlamayı hedefliyor.

LEO uyduları, daha büyük GSO/GEO uydularından çok daha düşük yörüngede yer aldığı için boyutları oldukça küçüktür. Bu nedenle, yeterli kapsama alanı sağlamak için daha fazla LEO uyduya ihtiyaç duyulur; ancak ekstra kapasite, yeterli sayıda yer istasyonu olduğu sürece hızlı gecikme süreleriyle (genellikle 20-40 ms civarı) çok fazla veri sağlayabilir.

Amazon, Project Kuiper kapsamında 3.236 LEO uydusunu yerleştirme ve işletme yetkisine sahip. Şirket, uydu takımının yarısını 2026 Temmuz’unda (FCC gereksinimi) ve kalanını 2029 ortasında fırlatmayı planlıyor. Bu tarihler, rakipleri SpaceX Starlink ve İngiltere merkezli OneWeb’e göre daha geç bir zaman dilimine denk geliyor.

Project Kuiper ekipmanları ve hızları

Project Kuiper, müşterilere üç farklı müşteri terminali (çanak anten) sunacak. En küçük terminal (18 cm kare) dünya genelindeki bireysel kullanıcılara yönelikken, daha büyük bir versiyon (28 cm kare ve 2,5 cm kalınlığında) hem iş hem de bireysel kullanıcılar için uygundur. En büyük terminal ise (48 cm x 76 cm) yüksek talep gören işletme, telekomünikasyon ve kamu sektörü müşterilerine yöneliktir.

En küçük boyutlara sahip ultra kompakt model, saniyede 100 megabit (Mbps) kadar genişbant hız sunarken, standart model 400 Mbps ve en büyük model ise saniyede 1 gigabit (Gbps) hız sunmaktadır. Ne yazık ki, şimdilik yükleme hızları veya son gecikme süreleri hakkında bilgi bulunmuyor, ancak bunların Starlink’inkine benzer olması bekleniyor.

İşletmeler büyük terminallere yöneleceğinden, burada maliyet sorunu ortaya çıkıyor. Bu ekipmanlar ne kadar tutar? Amazon henüz fiyatlandırma veya hizmet paketi ayrıntılarını açıklamadı, ancak daha küçük terminallerin 500 dolardan (yaklaşık 5711 TL) daha düşük maliyetle üretilebildiğini belirtti.

Amazon’un Project Kuiper için Teknoloji Başkan Yardımcısı Rajeev Badyal şunları söyledi: “Project Kuiper ile amacımız, hizmete erişemeyen ve yetersiz hizmet alan toplulukları sadece bağlamakla kalmayıp, aynı zamanda hizmetin kalitesi, güvenilirliği ve değeriyle onları memnun etmektir. İlk günden beri, dünya genelindeki farklı müşterilere en iyi deneyimi sunacak şekilde hangi teknoloji ve iş kararlarının alınması gerektiği üzerinde odaklandık ve müşteri terminallerimizin çeşitliliği bu seçimleri yansıtmaktadır.”

Project Kuiper’in dünya çapındaki KOBİ’ler ve bireysel kullanıcılar için internet hızlarını artırarak ve daha uygun fiyatlı erişim sağlayarak büyük bir etkisi olacağı düşünülüyor. Bu sayede, dünya genelinde daha fazla insanın ve işletmenin kesintisiz ve yüksek hızlı internet erişiminden yararlanması hedefleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER