Teknoloji

Amazon Kuiper projesinin prototip uydularını 2022’nin sonlarında uzaya gönderecek

amazon kuiper

Amazon, Kuiper projesiyle Dünya’nın alçak yörüngesine 3236 uydu yerleştirmek ve bu uydularla en ücra noktalarda bile internet erişimi sağlamayı amaçlıyor. Şirket bu projede önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Amazon, ABD Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) iki prototip uydu fırlatmak için başvuruda bulundu.

Bu uydular KuiperSat-1 ve KuiperSat-2 adını taşıyor. Şirketin uydu takımında sunmayı planladığı özelliklerin büyük kısmını barındıracak olan bu iki uydu, Amazon’a geliştirdiği teknolojiyi laboratuvar ortamı dışında test etme imkanını sağlayacak. Testler sayesinde fırlatma proesdürleri ve görev yönetimi gibi konularda yapılması gerekenler de belirlenecek.

Kuiper projesinin teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Rajeev Badyal, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Kuiper projesindeki maliyet ve performans hedeflerimizi karşılamak adına pek çok yeni teknoloji geliştirdik. Bu sistemlerin tamamı laboratuvar testlerinde iyi şekilde çalışıyor. Yakında bunların uzayda nasıl bir performans sergileyeceğini göreceğiz. Yörüngede yapılan testlerin bir muadili yok. Bu kadar zorlu bir ortamda yapılacak testlerin zorluğunda çok şey öğrenmeyi umuyoruz.”

Amazon, prototip uydularını 2022’nin sonunda uzaya fırlatmayı planlıyor. Testin tamamlanmasının ardından prototipler yörüngeden çıkarılacak. Prototiplerin uzaya fırlatılması için ABL Space Systems ile çalışacak olan Amazon, Kuiper projesinde uyduların yarısını 2026 itibarıyla yerleştirmiş olmayı hedefliyor. Tam takımın tamamlanması için ise hedef tarih olarak 30 Temmuz 2029 belirlendi.

İLGİLİ HABERLER