Teknoloji

Amazon ve Microsoft Alexa ve Cortana için iş birliğine girişiyor

Amazon ve Microsoft bir araya gelerek Alexa ve Cortana dijital asistanlarını daha iyi biçimde entegre etmek amacıyla iş birliğine girişiyor. New York Times‘ın haberine göre, çeşitli cihazlar üzerinde Alexa kullanıcıları Cortana’ya erişebilecekler. Bunun tersi de geçerli olacak. Ancak bu entegrasyon başlangıçta biraz garip görünecek.

Bir Alexa cihazı kullanan kişinin “Alexa, Cortana’yı aç” şekline seslenerek Microsoft’un kendi dijital asistanına erişmesi mümkün olacak. Cortana’yı kullanan bir kişinin ise “Cortana, Alexa’yı aç” şeklinde komut vermesi gerekecek. Görünüşe göre, her iki şirket de birbirlerinin platformunda temel seviyede entegrasyonu mümkün kılacak çeşitli yetenekler oluşturuyor.

Bu platformlar arası entegrasyon Alexa kulalnıcılarına Cortana’nın daha eşsiz olan bazı yanlarına erişme fırsatı da sağlayacak. Microsoft dijital asistanını Office ürünlerine erişecek şekilde geliştirmişti. Şimdi Alexa da Cortana’ya erişerek bu işlevlere sahip olma fırsatı elde ediyor.

Microsoft geliştiricileri Cortana’nın yeteneklerinden yararlanma konusunda teşvik etmeyi sürdüredursun, mevcut Cortana kullanıcıları Alexa’yı çağırarak Cortana’nın eksik olduğu yanları telafi edebilecekler.

Atılan bu adım her iki şirket açısından da bakıldığında sürpriz olarak nitelendirilebilir. Üstelik tam da Microsoft’un Harman Kardon ile Cortana destekli bir hoparlör çıkarmaya hazırlandığı zamanda geldi.

Amazon, Microsoft, Apple ve Google’ın her birisinin kendi kapalı duvarları ardında geliştirdiği, birbiriyle rakip dijital asistanları bulunuyor. Bu iş ortaklığı sayesinde ilk kez bu şirketler arasında, daha iyi deneyim için birlikte çalışıldığına tanık oluyoruz.

New York Times, Microsoft ve Amazon arasındaki iş birliğinin temelinin geçen yılın mayıs ayına dayandığını belirtiyor. O zaman Amazon CEO’su Jeff Bezos, Microsoft’un CEO zirvesine Microsoft CEO’su Satya Nadella’ya birlikte çalışma fikrinden bahsetmiş. Amazon’un Microsoft ile daha yakın çalışma isteği mantıklı görünüyor, çünkü her iki şirket de Google’ın dijital asistanına karşı mücadele ediyor. Bu arada Microsoft, Bing arama motoruyla çoktan Alexa’ya gelen arama sorguları için destek vermeye başlamıştı.

Microsoft ve Amazon’un daha yakın bir iş ortaklığı kurmuş olmasının yanı sıra, Bezos Apple ve Google’a da benzer entegrasyon tekliflerini sunuyor, bu tarz iş birliklerini destekleyeceğini söylüyor. Nadella da bu fikre açık görünüyor. Microsoft ve Amazon’un iş ortaklıklarının detaylarını bugün açıklamaları bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER