Teknoloji

Almanya’daki okullarda Office 365 çözümüne yasak

microsoft office 365
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Almanya’nın Hessen eyaletindeki okullarda bundan böyle Microsoft Office 365 ürünü kullanılamayacak. Eyaletin veri koruma yöneticisi Avrupa Birliği’nin GDPR olarak adlandırılan kişisel verileri koruma ve gizlilik kanununa dayanarak böyle bir karar aldı.

The Next Web‘in haberine göre, sorun Microsoft’un geçen yılın ağustos ayında Alman veri merkezini kapatmasının ardından ortaya çıkmaya başladı. Bu durum kullanıcıların verilerine ABD’li yetkililer tarafından erişilmesi tehlikesini doğurdu.

Windows 10’un telemetre sistemi, şirketin ürünlerini ve servislerini nasıl kullandığınıza yönelik kapsamlı veri toplama işlemi gerçekleştiriyor. Tabii ki, gizlilik ayarlarınızın nasıl ayarlandığına bağlı olarak verinin kapsamı değişiyor. Bu veri içinde e-posta konu satırları, Microsoft’un yazılımını kullanarak yaptığınız çeviriler de yer alabiliyor.

ZDNet, Windows 10’un telemetre veri ayarlarının “Genişletilmiş” olarak ayarlanması durumunda, bir çökme olduğunda sistem belleğindeki içeriklerin de toplanmasının söz konusu olabildiğini belirtiyor. Bu da gizli kalması gereken bilgilerin okunabileceği anlamına geliyor.

Microsoft adına açıklama yapan bir temsilci, eyalet yetkilisinin endişelerini anladıklarını kaydetti. Ancak Office 365’in bir iş veya okul hesabına bağlandığı durumlarda yöneticilerin erişilebilecek veri miktarını zaten sınırlama seçeneğine sahip olduklarını hatırlattı. Ayrıca şirketin gönderilen veri üzerinde daha fazla kontrol sunan yeni özellikler tanıttığını da dile getirdi. Bununla birlikte şirketin daha önce Amerikan devletini Avrupa’daki müşteri verilerine erişim nedeniyle dava ettiğini de hatırlattı.

Geçmişte Microsoft, geçen yıl çıkardığı Windows Tanı Verisi Görüntüleyicisine dair veri toplama endişelerini gidermek için geçen yıl da bir adım atmıştı. Ancak görünen o ki, şirketin Almanya’nın Hessen eyaletindeki veri koruma memurunu ikna etmesi için daha fazla çalışması gerekiyor. Kullanıcıların daha fazla şekilde rızasını istemek sorunları çözmeye yetmiyor, çünkü okul yazılımları çocuklarla ilgili olan hassas verilerle ilgileniyor.

Hessen eyaleti okullarda sadece Microsoft’un Office 365 yazılımına yasak getirmekle kalmadı. Görevli memurun belirttiğine göre, Google ve Apple’ın bulut çözümlerini de GDPR’a uyumlu biçimde kullanmak mümkün olmuyor. Şu an için Almanya’nın Hessen eyaletindeki okullarda kullanıma uygun olan tek seçenek Microsoft’un bulut destekli olmayan Office 2019 yazılımı gibi görünüyor. Şirket veri güvenliğiyle ilgili daha ikna edici adımlat atmazsa da durum değişemeyecek.

İLGİLİ HABERLER