Teknoloji

Almanya mülteci entegrasyonuna yardım için akıllı telefon uygulaması geliştirdi

ankommen almanya multeci

Alman hükümeti, ülkeye gelen mültecilerin entegrasyonunu kolaylaştırmak adına bir akıllı telefon uygulaması hazırladı. “Ankommen” (Varış) adını taşıyan uygulama, halihazırda Google Play Store üzerinden Android cihazlara ücretsiz olarak indirilebiliyor. Web sitesinde yer alan bilgiye göre, uygulamanın iOS versiyonu da yakında yayınlanacak. Ankommen’in altında Federal Göçmen ve Mülteci Ofisi, Federal İş Bulma Ajansı, Goethe Enstitüsü ve yayın kuruluşu Bayerischer Rundfunk’un imzası bulunuyor.

Ankommen’de kullanıcılara Arapça, Almanca, Farsça, Fransızca ve İngilizce olarak hizmet veriliyor. Uygulamadan faydalanmak için internet bağlantısına ihtiyaç duyulmuyor. Temel bir Almanca dil kursu da barındıran uygulamada sığınma başvurusuna ilişkin bilgilerin yanı sıra, iş bulmak veya gönüllü olarak çalışmak isteyenlere yönelik tavsiyeler de yer alıyor. Almanya mülteci entegrasyonu için hazırladığı Ankommen’de değerleri ve sosyal geleneklerine ilişkin bilgilerin yanı sıra, ülkede yaşayan Alman olmayan kişilerden gelen tavsiyeleri de paylaşıyor.

Almanya, 2015’te özellikle Suriye ve Afganistan’dan gelen 1 milyon sığınma talebiyle karşı karşıya kalmıştı. Başbakan Angela Merkel, mülteciler için bir “açık kapı” politikası izlemeyi tercih ederken, yılbaşı akşamı Köln’de kadınlara yönelik olarak gerçekleştirilen tacizin ardından tutuklanan 19 kişiden 10 tanesinin göçmen olması, bu politikaya yönelik tepkilerin daha yüksek sesle duyulmasına yol açmıştı.

Yaşananlar üzerine Alman hükümeti yasalara aykırı davrananların ülkeden sınır dışı edilmeleri sürecini hızlandıracak değişikliklerin gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Ankommen’in Almanya’ya gelen mültecilerin ülkeye uyum sağlamasında etkili olup olamayacağı ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER