Alfa Romeo’nun tasarım şefi Alejandro Mesonero-Romanos, otomobil konsollarını kaplayan büyük ekranları bir tasarım hedefi olarak görmüyor. Tasarımcı, Autocar’a verdiği röportajda üreticilerin ekran boyutunu sürekli büyütme yarışını eleştirdi. Paris Otomobil Fuarı’nda gösterilen Cuorerosso konsepti ise markanın farklı bir yaklaşım aradığını ortaya koyuyor: Daha fazla dijital yüzey yerine, sürücünün ihtiyaç duyduğu bilgiyi gerektiği yerde göstermek.
22 Ekim tarihli Autocar röportajında Mesonero-Romanos, büyük ekranların ön konsolun tasarımını belirlemeye başladığını söylüyor. Otomobil park hâlindeyken etkileyici görünen bu yüzeylerin sürüş sırasında aynı değeri sunup sunmadığından emin olmadığını belirtiyor. Ekranların zamanla eskimesi ve maliyet yaratması da tasarımcının işaret ettiği konular arasında.
Bununla birlikte Mesonero-Romanos, otomobildeki bütün ekranları kaldırmayı savunmuyor. Bilgi ve eğlence ekranına yer vermek istediğini, ancak bu ekranın sürekli görünür olmasını gerekli bulmadığını anlatıyor. Dolayısıyla açıklamalar, dijital göstergelerden tamamen vazgeçme kararından çok, ekranın otomobil içindeki rolüne yönelik bir itiraz içeriyor.
Cuorerosso’nun merkez konsolu bu düşünceyi somutlaştırıyor. Röportaja göre sıcaklık ve fan hızı gibi temel işlevler için fiziksel kumandalar korunuyor. İkincil bilgiler ise daha küçük bir görüntüleme alanında yer alıyor. Böylece tasarım, her işlevi büyük bir dokunmatik panelin içinde toplamak yerine farklı kullanım ihtiyaçlarını ayırıyor.
Cuorerosso, ekranları ihtiyaç olduğunda görünür kılıyor
Alfa Romeo’nun resmî Cuorerosso sayfası, Magma Display adlı konsolu, kullanılmadığında sade bir yüzey olarak tarif ediyor. Kumandalar ihtiyaç anında beliriyor ve sonrasında yeniden geri çekiliyor. Markanın amacı teknolojiyi ortadan kaldırmak değil, sürüş sırasında görsel olarak geri planda tutmak.
Gösterge bölümündeki Cannocchiale düzeni de sabit bir ekran yerleşimi kullanmıyor. Cruising modunda iki ekrana açılan yapı, Focused modunda tek bir göstergeye dönüşüyor. Bu yaklaşım, ön konsoldaki ekran sayısının ve görünümünün kullanım biçimine göre değişmesini sağlıyor. Ancak bunlar hâlen konsept otomobil için açıklanan çözümler; bir seri üretim modelinde aynı düzenin sunulacağı kesinleşmiş değil.
Daha önce teknik ayrıntılarını aktardığımız Cuorerosso, markanın gelecekteki otomobilleri için bir tasarım çalışması niteliği taşıyor. Alfa Romeo, resmî sayfasında bu yeni tasarım dilinin 2028’den itibaren yeni modellerini şekillendireceğini belirtiyor. Bu takvim, konseptteki her ekranın veya mekanizmanın aynı biçimde üretime gireceği anlamına gelmiyor. Mesonero-Romanos’un açıklamaları da şimdilik ekran boyutundan çok, sürücünün ekranla nasıl etkileşim kuracağına odaklanan bir yön gösteriyor.

