Teknoloji

Aktif Android cihaz sayısında yeni dönüm noktası

google play store çince uygulamalar
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

On yıl önceki ilk çıkışının ardından, Android hâlâ satış rekorları kırmaya devam ediyor. Bugün başlayan Google I/O geliştirici konferansında Google, şu anda 2.5 milyar aktif Android cihazının bulunduğunu açıkladı.

Söz konusu rakam Android için gerçekten etkileyici ve Android’in modüler yaklaşımının yeni kullanıcılara ve donanım iş ortaklarına erişmekte nasıl başarılı olduğunu gösteriyor. Android’in kıdemli direktörü Stephanie Cuthbertson, etkinliğin açılış toplantısında çıktığı sahnede, bu dönüm noktasını beraber kutladıklarını kaydetti.

Aslında Google’ın açıkladığı rakam Google’ın Play Store istatistiklerine dayanıyor. Play Store erişimine sahip olmayan Amazon’un Fire OS işletim sistemi ve Çin’de satılan birçok Android cihazı bu sayıya dahil değil. Google, bu açıklamayı Android Q’nun duyurusunun bir parçası olarak yaptı.

Aktif cihazların sayısı hızlı biçimde artıyor. Google 2017 yılında 2 milyar aktif cihaza ulaştığını o yılın Google I/O konferansında açıklamıştı.

Öte yandan bu rakamlar Android’in yaşadığı parçalanma zorluğunun ölçüsünü de gösteriyor. Google farklı versiyon, bölge veya üreticilere ait tüm Android cihazlarına temel güncellemeler ve güvenlik standartları uyguluyor. Google’ın geçtiğimiz ekim ayında yayınladığı dağıtım kontrol paneli raporunda, Android cihazlarının yarıya yakını Oreo ya da Nougat sürümüyle çalışıyordu. Söz konusu rapor Pie’a geçişin başlamasından önce yayınlandığı için en son iki sürüm olarak saydığımız iki versiyonu kabul ediyordu.

İLGİLİ HABERLER