Bilim

Akıllı telefonlar piyasaya çıktı; kafa yaralanması vakaları arttı

akilli telefonlar

Cep telefonlarının daha akıllı hâle gelmesi, dikkati kolay dağılan ve sakar sahiplerini tehlikeye atmış gibi görünüyor. Gerçekleştirilen bir araştırma, bu tehlikeyi daha somut biçimde gösteriyor. Bildirimlerle ve mesajlarla dolan akıllı telefonlar, sahiplerinin özellikle kafa bölgelerini tehdit ediyor gibi görünüyor.

Jama KBB – Baş ve Boyun Cerrahisi dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, ilk iPhone‘un piyasaya çıktığı 2007 yılında cep telefonlarından kaynaklanan kafa yaralanması vakalarının sayısı uçuşa geçti. Araştırma, bu sayının geride kalan 10 yıllık süre boyunca da arttığını gözler önüne seriyor.

Rutgers Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde baş ve boyun cerrahı olarak görev yapan ve araştırmanın yazarı olan Boris Paskhover, telefonların telefon olmanın ötesine geçtiğini ve bir mobil platforma dönüştüğüne dikkat çekiyor. Paskhover, insanların artık etraflarında olanları daha zor algıladığını belirtiyor.

Paskhover, ABD Ulusal Elektronik Yaralanma Takip Sistemi (NEISS) üzerinden 1998 ve 2017 arasındaki dönemde cep telefonlarından kaynaklanan kafa ve boyun yaralanmalarının listesini çıkardı. Söz konusu veri tabanında ABD’de 100 hastanenin acil servislerinden alınan bilgiler bulunuyor. Araştırmacılar, bu veri tabanı üzerinden ABD genelindeki sayılara yönelik bir tahmin gerçekleştirdi.

100 hastanenin veri tabanında 1998 ve 2017 arasında kaydedilmiş 2501 cep telefonu kaynaklı yaralanma vakası mevcut. Araştırmacılar, aynı dönemde ülke genelindeki yaralanma vakasının 76 bin civarında olduğunu öngörüyor. Bu vakaların yüzde 40’ıyla 13 ila 29 yaş arasındaki kullanıcıların karşılaştığı ve en yaygın teşhisin de derin kesikler olduğu raporda belirtilen noktalar arasında bulunuyor.

Cep telefonu yaralanmalarını iki farklı kategoriye yerleştirmek mümkün. Bunlardan ilki doğrudan mekanik yaralanmalar. Telefonunuzun yüzünüze düşmesi veya telefonunuzla kardeşinize vurmanız, bu mekanik yaralanmalara örnek olarak gösterilebilir. İkinci kategoride ise cep telefonuyla bağlantılı yaralanmalar bulunuyor. Yolda yürürken telefondan Instagram’a baktığınız sırada takılıp düşmeniz, bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Doğrudan yaralanmaların en çok 13 yaş altındaki çocukları etkilediği belirtilirken, bağlantılı yaralanmaların kurbanı da çoğunlukla 50 yaş altı kullanıcılar oldu.

Paskhover, özellikle cep telefonu bağlantılı yaralanmaların endişe verici olduğunun altını çiziyor. Bu yaralanmaların büyük kısmı, insanların dikkati cep telefonu yüzünden dağılmışken gerçekleşiyor. Direksiyon başındayken mesajlaşmak veya yürürken telefona bakmak gibi eylemler, söz konusu “dikkat dağıtıcılar” arasında yer alıyor. Paskhover’ın araştırmasında, Pokemon Go kaynaklı 90 yaralanma vakası bile mevcut.

Akıllı telefonlar yüzünden oluşan yaralanmalar çok ciddi sonuçlar doğurmuyor

Telefonu yüzün ortasına düşmesi gibi vakaların da pek sevimli görünmediğini ve Paskhover gibi doktorların alarma geçmesine çok şaşırmamak gerekiyor. Ancak bu yaralanmaların büyük kısmının da çok ciddi olmadığını vurgulamakta fayda var. Bildirilen vakaların neredeyse yüzde 95’inde yararlananların acil serviste tedavi edildiği ve anında evlerine gönderildiği belirtildi.

Araştırma sadece baş ve boyun yaralanmalarını dikkate alsa da, ana fikri değişmiyor. Akıllı telefonlar, dikkatli şekilde kullanılmamaları durumunda ciddi problemler doğurabiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER