Teknoloji

Akıllı telefon uygulamaları için harcanan para artıyor

yurt dışı telefon harcı iphone 11 pro

Akıllı telefon uygulamaları için harcanan para, akıllı telefon sayısına paralel olarak artıyor. Araştırma şirketi Sensor Tower’a ait rakamlar, 2019’un ilk yarısında akıllı telefonlar için neredeyse 40 milyar dolar harcandığını gösteriyor. Bu meblağ, hem iTunes App Store hem de Google Play Store’da yapılan harcamaları kapsıyor. Yapılan harcamanın bir önceki yıla kıyasla neredeyse yüzde 15 oranında artması dikkat çekerken, mevcut trend yılın ikinci yarısında ve genelinde de harcama rekorunun kırılmasının muhtemel olduğunu gösteriyor.

iOS cihaz sahipleri, yılın ilk yarısında App Store’daki uygulamalar için 25.5 milyar dolar harcadı. Bu da 2018’in ilk yarısına kıyasla yüzde 13’lük bir artışın kaydedildiği anlamına geliyor. Diğer taraftan Google Play Store’daki uygulamalar için ise Android cihaz sahiplerinin cebinden 14.2 milyar dolar çıktı. Android kanadındaki artış oranı ise yüzde 20’yi bulmuş durumda.

Oyunlar, açık ara en çok kazandıran uygulamalar olarak öne çıkıyor. Akıllı telefon sahipleri 2019’un ilk yarısında oyunlar için toplamda 29.6 milyar dolar harcadı. Tencent’in Arena of Valor’u iOS ve Android üzerinde 728 milyon dolar gelir elde ederek en çok kazandıran oyun oldu. İkinci sırada ise 628 milyon dolar ile Fate/Grand Order bulunuyor. Oyuncuların 566 milyon dolar harcadığı Monster Strike ise listenin üçüncü sırasında yer alıyor.

Oyunların dışına çıkıldığında ise en çok kazandıranlar listesinin zirvesine Tinder yerleşiyor. Tinder kullanıcıları, yılın ilk yarısında platform için uygulama mağazalarından 497 milyon dolar harcadı. Netflix, 399 milyon dolar ile Tinder’ı izliyor. Listenin üçüncü sırasında ise 278 milyon dolar ile Tencent Video bulunuyor.

İndirilen toplam uygulama sayısı ise, iOS kanadındaki düşüşe rağmen, 2019’un ilk yarısında yüzde 11 oranında arttı. Yılın ilk yarısında toplamda 56.7 milyar uygulama indirildi. Bunların 42.5 milyarını Android, 14.2 milyarını ise iOS uygulamaları oluşturuyor. Buna rağmen, Apple’ın App Store’unun daha yüksek gelir elde etmesi dikkat çekiyor.

En çok indirilen akıllı telefon uygulamaları listesinin başında ise WhatsApp bulunuyor. WhatsApp’ı Facebook Messenger ve Facebook izliyor. TikTok ve Instagram ilk beşi tamamlıyor.

İLGİLİ HABERLER