Teknoloji

Akıllı telefon üretimi 2020’de yüzde 11 oranında azaldı

iphone 12

2020, küresel koronavirüs salgını nedeniyle tüm sektörler için zor bir yıl oldu. Akıllı telefon üretimi de bundan etkilenenler arasında yer alıyor. TrendForce’un rakamlarına göre, 2020’de şirketler 1,25 milyar akıllı telefon üretti. Bu da 2019’a kıyasla yüzde 11’lik bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor.

Akıllı telefon pazarının zirvesinde Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo, Vivo ve Huawei bulunuyor. Huawei’nin ABD tarafından uygulanan yaptırımlara rağmen hâlâ zirveden inmemesi dikkat çekmeye devam ediyor. Google’ın mobil servislerini kullanamayan Huawei’nin mobil donanımlara erişiminde de sıkıntı yaşanıyor.

2021’de akıllı telefon pazarında sağlam bir geri dönüş görülmesi bekleniyor. Analistler özellikle gelişmekte olan ülkelerde güçlü bir cihaz değiştirme dalgasının ve talep artışının yaşanacağını belirtiyor.

2021’de küresel akıllı telefon üretimi için 2020’ye kıyasla yüzde 9 oranında bir artış bekleniyor. Yıl genelinde toplamda 1.36 milyar akıllı telefonun üretilmesi öngörülüyor.

akıllı telefon üretimiHuawei içinse 2020’deki sıkıntılar 2021’de de devam edeceğe benziyor. Şirketin 2020’de akıllı telefon pazarının ilk beşinden uzaklaşacağı ve iTel, Tecno ve Infinix gibi markaların üreticisi Transsion’ın da arkasına düşebileceği belirtiliyor. Ancak bunun mevcut koşullarda iddialı bir tahmin olduğunu söylemek gerekiyor.

5G, 2021’de de önemli gündem maddelerinden biri olacağa benziyor. 5G uyumlu cihazların penetrasyon seviyesinin yüzde 37’ye çıkması, ancak cihaz üretiminin işlemci üretimi kapasitesine bağlı olarak sınırlı kalması bekleniyor.

Huawei araştırmayla ilgili açıklama

Huawei, TrendForce şirketinin araştırması sonucunda 2021’de satışlarının önemli ölçüde düşeceğine ve pazardaki konumunda değişiklik olacağına ilişkin verilere yönelik olarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Son zamanlarda yaşanan gelişmelerle yaşanan zorluklar tüm kesimler tarafından bilinmektedir. Ancak bu gelişmeler herhangi bir şekilde geri adım atmamıza yol açmayacaktır. Huawei, tüketicilerine en kaliteli ve güncel teknoloji ürünlerini sunmaya devam edecektir 2019 yılından bu yana yaşanan gelişmeler, karşımıza çıkan zorluklar ne denli büyük olursa olsun, ürünlerimizle tüketicilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz.”

İLGİLİ HABERLER