Teknoloji

Akbank iki gündür neden sistem arızası yaşıyor; işte konuşulan detaylar

akbank sistem arızası

Akbank müşterileri yaşanan sistem arızası nedeniyle 24 saati aşkın bir zamandır bankacılık işlemlerini gerçekleştiremiyor. Web veya mobil bankacılık çalışmazken banka şubelerinde de işlemler gerçekleştirilemiyor. Akbank, yaptığı açıklama ile birlikte, bu teknik sorun nedeniyle müşterilerin oluşan mağduriyetini önlemek amacıyla bazı kararları duyurmuştu.

Bankanın sistemlerinde yaşanan kesinti ve müşterilerin yaşadığı sorun akıllara ilk olarak bankanın sistemlerine bir siber saldırı yapılmış olabileceğini getirmişti. Ancak Akbank açıklamasına göre sorun siber saldırıdan kaynaklanmıyor, banka sistemlerinde yaşanan bir sistem arızası kesintiye ve sıkıntıya neden oldu. Sosyal medyada paylaşılan bilgiler ve internet üzerinde yayınlanan çeşitli haberler de sistem arızası kaynağının bir siber saldırıdan çok bakım ve güncelleme sırasında yaşanan bir problem olduğunu gösteriyor.

Akbank sistem arızası kaynağı DB2 sunucu yükseltme işlemi mi?

Digital Report‘tan Aytun Çelebi’nin haberine göre, Akbank’ın yaşadığı sıkıntı birçok bankada olduğu gibi bu bankada da kullanılan IBM DB2 veri tabanı sunucusundan kaynaklanıyor. DB2’de yapılan kod devreye alımı sırasında veri tabanında çökme yaşanmış ve bunun sonrasında mainframe bilgisayar da çökmüş. Bu sıkıntı, banka müşterilerine yansımadan önce başlamış ve kısa sürede çözülemeyince var olan Hizmet Seviyesi Anlaşması kapsamında IBM’den çözüm için destek istenmiş.

Çelebi, Akbank’tan farklı kaynaklar, başka bankalar ve siber güvenlik sektöründeki çalışan uzman ve yöneticilerle bu konu hakkında konuştuğunu da haberinde dile getiriyor. Konuştuğu çevreler, son dönemde tüm dünyada etkili olan siber güvenlik saldırıları açısından herkesin içinin rahat olması gerektiğini belirtmiş. Kaynaklara göre, bu bir siber saldırı değil, ancak bankanın açıkladığı gibi bir sistem yavaşlaması da değil.

Akbank sistemlerinde yaşanan teknik sorun nedeniyle bu bankayla çalışan birçok müşterinin ödemeleri ve işleri aksamış durumda. Sorunun ne zaman çözülmüş olacağına dair şu an için net bir bilgi verilmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER