Teknoloji

Adobe Shockwave’e veda edeceğimiz tarih belli oldu

adobe shockwave

Adobe Shockwave’in durdurulacağını duyurdu. 9 Nisan tarihinden itibaren Windows için Shockwave oynatıcısı indirilemeyecek.

Konuyla ilgili olarak Adobe’den gelen açıklamada, Shockwave’in azalan kullanımı nedeniyle kapatma kararının verildiği kaydedildi. Son yıllarda etkileşimli içerikler HTML5 Canvas ve WebGL gibi platformlara kaymaya başlamıştı. Kurumsal müşteriler, 2022 yılında sözleşmeleri sona erinceye kadar bu emektar platformu kullanabilecek. Diğer kullanıcılar için ise veda vakti çok yakında.

Multimedya platformu, henüz uygulama kavramıyla tanışmadan önce, etkileşimli içerikler, daha doğrusu, uygulamalar için kullanılıyordu. Özellikle internet tarayıcıları üzerinden oynanan oyunlar Shockwave tabanlı olarak hazırlanıyordu.

Aslında Shockwave’in kapanma süreci birkaç yıldır devam etmekteydi. Shockwave içerikleri için kullanılan bir yapım aracı olan Adobe Director ve macOS için Shockwave 2017 yılında sonlandırılmıştı. Adobe’nin 2020 yılında Flash’ı tamamen kapatacağı haberiyle birlikte değerlendirildiğinde, web’in eski zamanlarının favori içerikleri, YouTube’da video hâline getirilmediği sürece tarihin tozlu sayfalarına gömülecek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER