Teknoloji

Adobe GPU hızlandırma ile videoları oluşturma sürelerini kısaltacak

Adobe bu hafta içinde Premiere Pro’ya getireceği yeni bir güncellemeyle birlikte Nvidia ve AMD GPU’ları için donanım hızlandırma desteğini getiriyor. 14.2 numaralı güncelleme Nvidia’nın Quadro ve GeForce grafik kartları için donanım kodlayıcısını kullanarak GPU hızlandırmalı kodlamasını içeriyor.

Söz konusu güncellemeyle birlikte video editörleri yüksek çözünürlüklü videoları dışa aktarma işlemini sadece CPU’yu kullanmaya göre beş kata varan oranda yüksek hızla gerçekleştirebilecek. Bu değişiklik Adobe’nin Media Encoder, After Effects ve Audition uygulamaları için de geçerli olacak.

Premiere Pro uzun zamandır video efektlerini hızlandırma ve hatta dışa aktarma sürelerini iyileştirme gibi işler için NVIDIA’nın CUDA çekirdeklerini destekliyor. Ancak bu yeni güncellemeyle birlikte uygulama, Nvidia’nın ve AMD’nin GPU’ları için ayrı donanım kodlayıcısını kullanmasını sağlayacak biçimde optimize ediyor. Sonuç olarak H.264 ya da H.265/HEVC kodlayıcıları için dışa aktarma süreleri gelişecek.

Adobe’nin kıdemli mühendislik yöneticisi Manish Kulkarni, “Bu geliştirmeler, içerik oluşturuculara yüksek kaliteli uygulamalar ve araçlar sunmak için Nvidia ve Adobe arasındaki yıllarca süren işbirliğinin bir sonucudur.” dedi. “Windows’taki NVIDIA GPU’lar için sunulan yeni destekle, dışa aktarımlar GPU’nun gücünden yararlanılarak donanım hızlandırma destekli hâle geliyor, böylelikle Premiere Pro daha güçlü, video içerik oluşturucuları da üretken ve çevik tutuluyor.”

adobe premiere pro nvidia grafik hızlandırma

Adobe’nin en son güncellemesi hem Premiere Pro hem de After Effects’te Apple’ın ProRes RAW formatı için destek getiriyor. Yani, Windows sistem kullanan video editörleri ProRes RAW dosyalarını başka bir dilde yeniden kodlamadan dışa aktarabilecek. Bu süreç de Nvidia’nın CUDA çekirdekleri kullanılarak hızlandırılıyor.

Adobe ve Nvidia, yeni destekle birlikte kodlama sürelerinde büyük ilerlemeler kaydedileceğini vadediyor. Nvidia, RTX 2060 kullanılan bir sistemde temel 4K yeniden kodlama işleminde sürenin 4 dakika 45 saniyeye düşeceğini söylüyor. Karşılaştıracak olursak, aynı işlemin Intel Core i9-9750H CPU’da yazılım kodlama kullanıldığında 11 dakika 43 saniyede tamamlandığı söyleniyor.

AMD GPU’ları da bu güncellemde destekleniyor. Adobe son zamanlarda değişikliklere dair beta testlerini hem AMD hem de Nvidia grafik kartlarıyla gerçekleştiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER