Teknoloji

Adobe Flash Player tarihe karışmadan önce son güncellemeyi yayınladı

adobe flash

Adobe Flash Player eklentisi için planlanan en son güncellemeyi çıkardı. Bu güncelleme Flash’ın resmen emekliye ayrılmasından birkaç hafta önce geldi. Adobe’nin web sitesinde belirtildiği gibi, dün itibarıyla Çin dışında Flash için en son güncelleme çıkarıldı. Çin’de ise bu yazılımın farklı bir sürümü çalışıyor. Adobe, 31 Aralık 2020 tarihinde Flash’ı desteklemeyi bırakıyor. 12 Ocak 2021 tarihinden itibaren de Flash içeriği tamamen engelleyecek.

Adobe, sürüm notlarında kısa bir veda mesajı da paylaştı. Mesajda “Son yirmi yılda harika Flash Player içeriği kullanan ve yaratan tüm müşterilerimize ve geliştiricilerimize teşekkür etmek istiyoruz.” ifadesi yer aldı. “Flash’ın web içeriğini animasyon, etkileşim, ses ve video genelinde geliştirmede çok önemli bir role sahip olmasından gurur duyuyoruz. Bir sonraki dijital deneyimler çağına öncülük etmekten heyecan duyuyoruz.”

Flash 2017 yılından beri uzatmaları oynuyordu. O yıl Adobe en sonunda desteği bitireceğini açıklamıştı. Flash büyük internet tarayıcılarından da yavaş yavaş kaldırılmaya başlanmıştı. Adobe de daha 2015 yılında geliştiricileri HTML5 gibi daha yeni standartlara geçmek için tavsiye etmeye başlamıştı.

Flash’ı devre dışı bırakmanın iyi sonuçları olacak. Böylelikle sürekli şekilde meydana gelen çeşitli güvenlik açıkları da ortadan kalkacak. Ancak sayısız eski oyun ve animasyonun varlığı Flash’ın ortadan kalkmasıyla birlikte tehlikeye girecek. Newgrounds gibi eskiyi yâd eden platformlar ve web muhafazakârları bunun önlemini almak için çalışıyor.

Neyse ki, Flash medyalarını canlı tutmak için çeşitli girişimler var. Açık kaynak tabanlı bir emülatör olan Ruffle, masaüstü uygulaması veya web tarayıcısı aracılığıyla Flash dosyalarını kullanmayı sağlayacak. Internet Archive da Ruffle’ı kullanarak 1000’in üzerinden oyun ve animasyonu web sitesinde muhafaza edecek. Kongregate adlı büyük Flash portalı da bir müzeyle iş birliği yaparak proje arşivini saklayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER