Teknoloji

Internet Archive Flash oyunlarını ve animasyonlarını arşivleyecek

internet archive flash kütüphane

Web sitelerinin eski hâllerinin kayıtlarını tutan Wayback Machine ile bildiğimiz, kâr amacı gütmeyen dijital kütüphane olan Internet Archive, Adobe’nin 2020 sonunda kullanımdan kalkacak web yazılımı Flash için planlanan sonunun öncesinde, bundan böyle Flash animasyonlarını ve oyunlarını arşivleyeceğini duyurdu. Internet Archive içeriği öykünecek şekilde, eskiden olduğu gibi oynama imkanı sağlayacak. Ve artık onları çalıştıramayacak tarayıcılar için erken internet kültürünün kritik öğelerini koruyacak.

Internet Archive, zaten “Peanut Butter Jelly Time” ve “All your base are belong to us” gibi klasikler de dahil olmak üzere, kaydedilen 1000’den fazla oyuna ve animasyona göz atabileceğinizi söylüyor. Kuruluş öykünmenin, kendi sistemine dahil edilen Ruffle adlı, geliştirme aşamasındaki bir Flash emülatörüyle çalışacağını söylüyor. Ruffle’ın geliştiricileri, sistemin şu anda 2013’ten sonra yapılan Flash projelerinin çoğuyla uyumlu olmadığını söylese de, birçok insanın ergenliğini ve genç yetişkinliğini tanımlayan kültüre herhangi bir miktarda erişime sahip olmak, koruma açısından bir kazanç sayılabilir.

Flash, web’in ilk yıllarında yaratıcılık açısından kritik bir öneme sahipti. Sıkıcı metin ve resimlere sahip sayfalarına Flash ile hareket kazandırılıyordu. Ancak The Internet Archive’ın da belirttiği gibi Flash, kullanımı nispeten kolay olduğu için gerçekten önemliydi:

Yazılım, yeni başlayanların veya acemilerin, bireysel işletim sistemleri ve programlama dilleri hakkında derin bilgi gerektirmeden web tarayıcılarında güzelce çalışan şaşırtıcı derecede karmaşık ve esnek grafik veya ses gösterileri yapmasına olanak tanıdı.

internet archive flash kütüphane

Flash, Adobe’nin desteği sona erdirdiğini duyurduğu 2017’den bu yana zaten son kullanma tarihini geçmişti. Ancak Apple’ın 2010’da, iOS’ta Flash’a izin vermeyeceğini duyurmasıyla birlikte Flash büyük oranda önemini kaybetmişti. Adobe de, mobil cihazlarda Flash desteğini sonlandırmaya karar verdi. Kısa bir süre sonra Chrome, Edge ve Safari, mümkün olduğunda varsayılan olarak HTML5’i seçti ve Flash da çürümeye bırakıldı.

Bu yeni öykünme aracıyla birlikte Internet Archive, nesli tükenmekte olan birçok Flash çalışması için bir arşiv gibi olacak. Flash’ın mirasının korunmasına yönelik tek çalışma bu değil gibi görünüyor. Oyun yayıncısı Kongregate, öngörülebilir gelecekte Flash oyunları sitesinde barındırmaya devam etmeyi planlıyor.

İLGİLİ HABERLER