Bilim

Açık havada maske kullanma zorunluluğu kaldırıldı; HES kodu uygulaması sona erdi

açık havada maske

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, açık havada maske kullanma zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu. Koca, kapalı ortamlarda havalandırmanın yeterli olması ve mesafe kuralına uyulması durumunda da maskenin şart olduğunu belirtti.

COVID-19’un gündemde kalma vasfını kaybetmekte olduğunu söyleyen Koca, dünyanın pek çok ülkesinde de Türkiye’dekine benzer kararlar alındığını belirtti. Mücadelenin bundan sonra aşıyla yürütüleceğini söyleyen bakan, salgına karşı hazırlanan ilacın da 65 yaş üstüne ve bağışıklığı baskılanan kişilere dağıtıldığını hatırlattı.

Bakanlık tarafından alınan kararlar şu şekilde:

  • Açık havada maske kullanma zorunluluğu kalktı
  • Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse mesafe kuralına uyum gösteriliyorsa maske şart değil
  • Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak
  • Hastalık şüphesi olmayan kişilerde test istenmeyecek
  • Okullarda pozitif çıkan öğrencileri izole edilmesi yeterli bulunacak ve eğitim devam edecek

Fahrettin Koca, sözlerine şöyle devam etti: “Birbirimizin yüzünü, gülüşünü özledik. Az değil 2 yıl. Normale dönüşün son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Yaşam tek duygu ve tek konu ile sürdürülemez. lınan kararlar salgının düşüşe geçtiği realitesine dayanmakta, hayatımızın ihtiyaç duyduğu psikolojik rehabilitasyonu amaçlamaktadır. Bakanlık adına en iyisini yapmayı, en doğru kararı vermeyi amaçladığımızdan kimsenin kuşkusu olmayacaktır.”

Bakan Koca, açık havada maske kullanımı zorunluluğunun ve HES kodu uygulamasının kaldırılması gibi kararların alınmasında verilerin etkili olduğunu belirtti. Koca, yoğun bakımlardaki yatışların son iki haftada hızlı biçimde azaldığını ve Omicron varyantı öncesindeki döneme yaklaşıldığını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER