İncelemelerManşetler

Acer Nitro 5 İncelemesi

acer nitro 5 inceleme

Dizüstü oyun bilgisayarı pazarındaki rekabet her geçen gün artıyor. Bilgisayar pazarındaki küçülmeye bağlı olarak belli bir hedef kitlesine sahip bu tür cihazlar üreticiler için çok daha önemli hâle geliyor. Bilgisayar endüstrisinin en önemli üreticileri artık oyun pazarına çok daha fazla ilgi gösteriyor. Acer da bu gruptaki üreticiler arasında bulunuyor. Acer Nitro 5 inceleme yazımızda Acer’ın oyunculara yönelik iddialı seçeneklerinden birini sizler için mercek altına alıyoruz.

Acer Nitro 5 inceleme: Tasarım

Pek çok üretici oyun bilgisayarları için standart dizüstü bilgisayarlarına kıyasla daha parlak ve göz alıcı tasarım unsurlarını tercih ediyor. Acer da Nitro 5’te bu gelenekten uzaklaşmıyor. Ancak daha önce Nitro 5’ten daha canlı tasarıma sahip dizüstü oyun bilgisayarlarıyla tanıştığımızı belirtmekte fayda var.

Acer Nitro 5’in kapağı kaldırıldığında göze ilk olarak kırmızı klavye dokusu ve izleme dörtgeninin etrafındaki kırmızı şerit çarpıyor. Kırmızı renkli semboller ve kırmızı şeritli izleme dörtgeni, kasa ve ekranı birbirine bağlayan kırmızı menteşeyle görsel anlamda uyum içinde. Ancak kapağın arkasındaki Acer logosu için kırmızı yerine parlak siyahın tercih edilmesinin biraz şaşırtıcı olduğu söylenebilir.

Nitro 5’i tasarımsal anlamda farklı kılan ise bazı ilginç geometrik seçimler oluyor. Ekranın üst çerçevesindeki küçük açılar, ortaya altıgene benzeyen şekiller çıkarıyor. Bu şekiller herhangi bir amaca hizmet etmiyor, ancak havalı bir görüntünün oluşmasını sağlıyor.

Pek çok dizüstü oyun bilgisayarında olduğu gibi, Nitro 5’te de ana materyal olarak plastik tercih edilmiş. Ancak kasanın sağlamlık hissiyatını verdiği rahatlıkla söylenebilir. Ekran ve kasayı birleştiren menteşe de oldukça sağlam. Ekranı kapatırken veya açarken hiçbir şekilde sarsıntı hissedilmiyor. Klavyenin esneme hissi yaratmadığını belirtmekte de fayda var.

15.6 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olan Acer Nitro 5, tartıda 2,75 kilogram çekiyor. Bunun dizüstü oyun bilgisayarı pazarı için standart bir değer olduğu söylenebilir. Daha önce test merkezimize konuk olan Asus ROG Strix GL553VD gibi dizüstü oyun bilgisayarları, Nitro 5’e kıyasla daha hafif. Ancak Nitro 5’inde taşınması konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor.

Acer Nitro 5, giriş sayısı bakımından oldukça zengin bir dizüstü bilgisayar. Kasanın sağ kenarında 3.5 mm. kulaklık/mikrofon jakı, iki adet USB 2.0 girişi ve güç girişi bulunuyor. Buna ek olarak, şarj ve güç durumunu gösteren iki LED gösterge de sağ kenarın üyeleri arasında yer alıyor.

Sola geçildiğinde ise çok daha fazla sayıda giriş kullanıcıların karşısına çıkıyor. SD kart okuyucusu, USB 3.0, HDMI, USB 3.1, Gigabit Ethernet ve Kensington kilidi girişleri, Nitro 5’in sağ kenarındaki kadroyu oluşturuyor.

Acer Nitro 5 inceleme: Klavye

Klavye, Acer Nitro 5’in en güçlü özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Ancak bu güç, açıkça ön plana çıkan bir farklılıktan kaynaklanmıyor.

Kırmızı tonlarının ağırlıkta olduğu klavyenin fazlasıyla şık göründüğünü belirtmek gerekiyor. Kırmızı semboller, kırmızı arka aydınlatma ve etrafındaki karelerin de kırmızı olduğu WASD tuşları bir arada oldukça havalı görünüyor.

Yine de, Acer Nitro 5’in klavyesinin genel olarak rahat ve güvenilir bir deneyim sağladığı rahatlıkla söylenebilir. Hızlı ve tepkisel çalışan klavye, herhangi bir gecikme yaşatmıyor.

Buna ek olarak, tuşu tutturamama veya yanlış tuşa basma gibi problemlerle de, klavyeden kaynaklanacak şekilde, karşılaşılmıyor. Bu deneyimin hem yazı yazarken hem de oyun oynarken geçerli olduğunu vurgulamakta fayda var.

Acer Nitro 5 inceleme: İzleme Dörtgeni

Dizüstü oyun bilgisayarlarında izleme dörtgeninin genellikle ikinci plana atılan bir bileşen olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Pek çok oyuncu, daha rahat bir oyun deneyimi için genellikle harici bir fare kullanmayı tercih ediyor. Bu durum göz önünde bulundurulsa da, izleme dörtgeninin Nitro 5’in yumuşak karnı olduğu gerçeği değişmiyor.

Oldukça büyük bir alan kaplayan izleme dörtgeninin oldukça sert. Kısacası dokunuşların algılanması için oldukça sıkı bir basınç uygulamak gerekiyor. Bunun da bir süre sonra parmakları yorabileceğini belirtmek gerekiyor. İzleme dörtgeninin üzerinde parmak izlerinin fazla belirgin olması da gözden kaçmıyor.

Buna rağmen, 10.4 x 7.62 cm. boyutlarındaki izleme dörtgeninin Windows 10 ile sunulan hareketle kontrol imkanlarından rahatlıkla yararlanmaya izin verdiğini belirtmek gerekiyor. İzleme dörtgeni, çok parmaklı ve sürüklemeli hareketleri sorun yaşamadan algılayabiliyor.

Acer Nitro 5 inceleme: Ekran

Acer Nitro 5, 15.6 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Bu ekranın, dizüstü bilgisayarın içinde bulunduğu fiyat segmenti de göz önüne alınınca görece keskin ve parlak bir deneyim sunduğu söylenebilir.

Dokunmatik desteği olmayan ekranın maksimum parlaklığı 251 nit seviyesinde. Bunun çok yüksek bir değer olmadığını belirtmek gerekiyor. İç mekanlarda ekranı görme konusunda bir sıkıntı yaşanmasa da, doğal ışığın fazla olduğu ortamlarda ve dış mekanda ekrandakileri görme konusunda bazı problemlerle karşılaşılabiliyor.

Acer Nitro 5’in IPS panelinin görüntüleme açıları muhteşem olmasa da, sorunsuz bir deneyim yaşamak için yeterli oluyor. Mat ekrana uzak açılardan bakıldığında bile renklerin tersyüz edildiğine dair bir işarete rastlanmıyor.

Full HD çözünürlük sunan ekranın etrafındaki çerçeve oldukça kalın. Acer Nitro 5’in ekranının hem tasarım hem de kapasite anlamında gelişime açık olduğunu söylemek çok yanlış bir önerme olmayacaktır.

Acer Nitro 5 inceleme: Donanım ve Performans

Acer Nitro 5 için farklı donanım seçenekleri bulunuyor. Bu seçenekler arasında temel farkı işlemci oluşturuyor. Test merkezimize gelen modelde dört çekirdekli 2.8 GHz Intel Core i7-7700HQ işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 16 GB DDR4 SDRAM eşlik ediyor. Depolama alanı konusunda ise kullanıcılara 1 TB sabit disk sunuluyor.

Acer Nitro 5’in görüntü yükünü ise 4 GB DDR5 RAM’e sahip Nvidia GeForce GTX 1050 ekran kartı çekiyor. Acer Nitro 5’in teknik donanımının Asus gibi rakipleri tarafından aynı fiyat aralığı için sunulan dizüstü oyun bilgisayarlarıyla aynı yapıda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Acer Nitro 5, Geekbench 4 benchmark testinde tek çekirdekte 3573, çok çekirdekte ise 11423 puan alıyor. Söz konusu puanların Acer Nitro 5’in rakibi olarak tanımlanabilecek dizüstü oyun bilgisayarlarının aldığı puanlarla aynı seviyede olduğu söylenebilir. Günlük standart görevleri yerine getirme konusunda sıkıntı yaşamayan Nitro 5, fotoğraf ve video düzenleme gibi işlemlerde de bir problemle karşılaşmıyor.

Acer Nitro 5, 3DMark’ın Time Spy benchmark testinden 1806 puanla ayrılıyor. Bu testte ekran kartı 1661, işlemci ise 3600 puan alıyor. Yine 3DMark’ın Fire Strike testinde ise Acer Nitro 5’in puanı 5471 oluyor.

Acer Nitro 5’in en güçlü olduğu alanlardan biri olarak çift fanlı havalandırma ve soğutma sistemi öne çıkıyor. Dizüstü bilgisayarın arkasında bulunan havalandırma sistemi, pek sessiz çalışmıyor. Ancak bu sistemden çıkan sesin seviyesinin pek çok dizüstü oyun bilgisayarına kıyasla çok daha düşük olduğunu belirtmek gerekiyor.

Buna ek olarak, havalandırma ve soğutma sisteminin çalışma sistemine kullanıcıların müdahale edebilmesi de mümkün. Acer’ın tescilli CoolBoost isimli yazılımıyla hem işlemcinin hem de ekran kartının fan hızları ayarlanabiliyor.

Dizüstü oyun bilgisayarları içinde uygun fiyatlı olarak nitelenebilecek Acer Nitro 5’in oyunlar konusunda sunduğu deneyim de biraz bu doğrultuda şekilleniyor. Test merkezimize gelen Nitro 5’te Nvidia GeForce GTX 1050 ekran kartı bulunuyor.

Bu ekran kartının varlığı nedeniyle Acer Nitro 5, “AAA” olarak tanımlanan üst sınıf oyunları çalıştırma konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Bu sıkıntıları minimize etmek için söz konusu oyunlarda kare hızını aşağıya çekmek gerekebiliyor. Sistemden çok fazla grafik gücü talep etmeyen oyunlar ise Acer Nitro 5’te sorunsuzca oynanabiliyor.

Acer Nitro 5 inceleme: Yazılım

Acer Nitro 5, Windows 10 Home yüklü olarak kutusundan çıkıyor. Bu da işletim sisteminin standart özelliklerinin Acer Nitro 5’te de bulunması anlamına geliyor. Ancak bu özelliklere ek olarak, Acer’ın bazı özel uygulamaları da Nitro 5’te kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Söz konusu uygulamalar, Windows 10’un Başlat çubuğunda Acer klasörü altında yer alıyor. Bu uygulamalardan biri olan Acer Care Center, bir tür yönetim paneli işlevi görüyor. Kullanıcılar bu uygulama üzerinden cihazlarının teknik özelliklerini ve donanım yapılandırmasını görebiliyor, dahili depolama alanını ve pil sağlığını kontrol edebiliyor.

Bu uygulamadaki Ayarlama sekmesi ise çok daha fazla imkanı kullanıcıların önüne seriyor. Bu sekme üzerinden bilgisayar açıldığında devreye giren uygulamaların öncelik seviyesi belirlenebiliyor, uygulamaların performansı optimize edilebiliyor. İstenmeyen dosyaların temizlenmesi, disk temizleme ve birleştirme gibi işlemler de bu sekme üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Acer Care Center uygulaması güncelleme denetimi, teknik destek ve kurtarma yönetimi gibi işleri gerçekleştirmek için de kullanılabiliyor.

Acer Power Button uygulaması ise Nitro 5’in ekranını kapatmak, uyku durumuna geçirmek, hazırda bekletmek veya tamamen kapatmak gibi eylemleri gerçekleştirmeye yarıyor. Kullanıcılar bu eylemlerden birinin bilgisayarı uykuya geçirmek yerine otomatik olarak gerçekleştirilmesi konusundaki ayarı da bu uygulama üzerinden yapabiliyor.

Acer Quick Access isimli uygulama ise yukarıda da bahsettiğimiz CoolBoost isimli özelliğin devreye alınmasını sağlıyor. CoolBoost etkinken sistem fanı daha hızlı çalışıyor ve bu sayede hava akışı gelişiyor. Bu da sistemin daha iyi soğumasını sağlıyor. Yine aynı uygulama üzerinden mavi ışık filtresini aktif hâle getirmek mümkün oluyor.

Acer Nitro 5, kapalıyken de mobil cihazları belirlenmiş bir USB bağlantı noktası üzerinden şarj edebiliyor. Bu şarj işleminin Nitro 5’in pili hangi seviyeye geldiğinde duracağı da Quick Access üzerinden belirleniyor. Burada kullanıcılara yüzde 30, 20 ve 10 olmak üzere üç seçenek sunuluyor.

Acer Nitro 5’te App Explorer adını taşıyan bir uygulama vitrini de bulunuyor. Bu vitrin üzerinden popüler oyun ve uygulamalara kolaylıkla erişilebiliyor. İndirme işlemi ise yine Windows Mağazası üzerinden gerçekleştiriliyor.

Acer Nitro 5 inceleme: Ses

Acer Nitro 5’in hoparlörlerinden çıkan ses, rakibi olan diğer dizüstü oyun bilgisayarlarına kıyasla oldukça sağlam ve dinamik. Müzik dinlerken veya oyun oynarken, seslerin genişliği dikkat çekiyor. Buna ek olarak, basları da az bir oranda da olsa fark etmek mümkün oluyor.

Bunun dışında oyunlardaki ortam sesleri de Acer Nitro 5’in hoparlörleri sayesinde herhangi bir sıkıntı yaşamadan duyuluyor. Buna ek olarak, çıkan ses konusunda memnuniyetsizlikleri bulunanlar Dolby Audio uygulaması üzerinden ses ayarlarında değişiklik gerçekleştirebiliyor.

Acer Nitro 5 inceleme: Pil

Pil ömrü, dizüstü oyun bilgisayarlarının kapanmayan yarası durumunda. Ancak Acer Nitro 5, bu konuda rakiplerine kıyasla daha iyi bir performans sergiliyor.

Ekran parlaklığı en üst seviyeye çıkarılmış ve ses de yüzde 50 seviyesindeyken Acer Nitro 5 ile hemen hemen 5 saat boyunca 4K çözünürlüklü bir video izlemek mümkün oluyor. Bunun dizüstü oyun bilgisayarları için etkileyici bir performans olduğunu söylemek gerekiyor.

Acer Nitro 5, 48Whr kapasiteli bir pil taşıyor. Oyun oynarken söz konusu pilin 5 saat boyunca bilgisayarı çalışır tutmaya yetmesi mümkün olmadığı için şarj ünitesini yakında tutmak gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Acer Nitro 5 inceleme: Sonuç

Artık öncelikle oyun oynamak için bir dizüstü bilgisayar almak isteyenlerin önünde eskiye kıyasla çok daha fazla seçenek var. Bu seçenekler, farklı fiyat kategorilerini kapsıyor. Dizüstü oyun bilgisayarlarının standart dizüstü bilgisayarlara göre daha pahalı olması da fiyat konusunu biraz daha önemli bir kriter hâline getiriyor.

Acer Nitro 5, bütçesini çok fazla zorlamadan keyifle oyun oynayabileceği bir bilgisayar arayanların önündeki uygun seçenekler arasında yer alıyor. Sağlam bir kasaya sahip olan Nitro 5, bir dizüstü oyun bilgisayarına kıyasla nispeten daha rahat taşınabiliyor. Pil ömrü de Nitro 5’in rakiplerine kıyasla avantajlı olduğu alanlar arasında bulunuyor. Klavye de Nitro 5’in güçlü yönleri arasında bulunuyor.

Acer Nitro 5’in bazı eksiklerinin olduğu da gerçek. Ekranın parlaklık seviyesinin çok yüksek olmaması, ışık altındayken ekrandakilerin görülmesi konusunda sıkıntı yaşatabiliyor. Yine de ekran konusunda Full HD çözünürlüğün varlığı, Acer Nitro 5’in artı hanesine yazılıyor. Buna rağmen, sistemden çok fazla grafik gücü talep eden oyunlarda da bazı sorunlarla karşılaşılmasını da göz ardı etmemek gerekiyor.

Acer Nitro 5 eksiklerine rağmen kullanışlı klavyesi, iyi çalışan soğutma sistemi ve yüksek çözünürlüklü ekranıyla uygun fiyatlı bir dizüstü oyun bilgisayarı arayanların değerlendirmesi gereken seçenekler arasına girmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER