Teknoloji

ABD vize başvurularında sosyal medya hesaplarını kontrol etmeye başladı

sosyal medya düzenlemesi google

ABD vize başvurusunda bulunanlardan sosyal medya hesaplarının bilgilerini istemeye başladı. Bu uygulama, vize başvurusunda bulunanların büyük kısmı için geçerli olacak. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından The Verge sitesine yapılan açıklamada, hesap bilgilerinin paylaşılması için gerekli alanları barındıran formların dağıtımının başladığı belirtildi.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, yeni politika gereğince hem kalıcı hem de geçici ziyaretçilerin vize başvuruları sırasında sosyal medya hesaplarının listesini paylaşması zorunlu hâle geliyor. The Hill‘in haberine göre, çevrimiçi vize başvuru formuna yeni eklenen açılır menüde başvuru yapanlardan hesaplarının isimlerini vermeleri veya kullanmadıklarını söylemeleri isteniyor. Bakanlık çalışanları başvuruda bulunanların verdikleri bilgileri görüntüleme sistemiyle kontrol edecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bu konudaki niyetini geçtiğimiz yıl ortaya koymuştu. Tepkilere rağmen planın uygulamaya koyulacağını belirten bakanlık, vize başvurusunda bulunanlardan son beş yıl içinde kullandıkları sosyal medya hesaplarının isimlerinin talep edileceğini açıklamıştı. The Hill’in haberine göre, açılır menüde ilk etapta sadece belli başlı sosyal ağların isimleri yer alsa da, bu liste zaman içinde genişleyecek.

ABD vize başvurularında eski adres ve iletişim bilgileri gibi kayıtları uzun süredir istiyordu. Sosyal medya hesaplarının da işin içine dahil edilmesi ise Trump yönetiminin ülkeye girişlerde güvenlik araştırmasını sıkılaştırma politikasının bir parçası. Açıklandığı dönemde sivil toplum örgütlerinin tepkisini çeken planın uygulamasının yetersiz ve fazlasıyla problemli olacağı iddia edilmişti. Bu iddianın doğruluğu zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER