Teknoloji

ABD Patent ve Marka Ofisi Apple’ın yakınlaştırmak-için-kıstırma patentini geçersiz kıldı

Apple geçtiğimiz ağustos ayında Samsung’a karşı büyük bir zafer elde etmiş, mahkeme Güney Koreli şirketin, kendisine ait olan çeşitli patentleri ihlâl ettiği gerekçesiyle 1 milyar doların üstünde tazminat ödemesine hüküm getirmişti. ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) bu davaya konu olan patentlerden bir tanesini yeniden inceledi ve bu patent ile ilgili tüm iddiaları geçersiz kıldı.

iphone-5-inceleme-00026

7844915 numaralı patent yakınlaştırmak-için-kıstırma şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz şekilde anılıyor. USPTO bu patente ait 21 farklı iddiayı geçersiz kıldı, ancak Apple yasal süreç boyunca karara muhalefet edebilir. Samsung da mahkemeye söz konusu yeniden incelemenin sonuçlarının açığa kavuşturulması için başvuruda bulundu.

Samsung, önceki gün Apple ürünlerine karşı Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Hollanda gibi ülkelerde açtığı ihtiyati tedbir davalarını geri çektiğini duyurmuştu. Ancak Güney Koreli şirket standart temeli sayılan patentleriyle ilgili olarak açtığı davaları geri çekmedi, bunlar için tazminat isteminde bulunmaya devam ediyor. Bu davaların akıbetini ise ileride görme fırsatı bulacağız.

ABD Patent ve Marka Ofisi Apple’a zafer kazandıran patentleri ilk kez incelemiyor. Geçtiğimiz ekim ayında Patent Ofisi sonu 381 ile biten ve Samsung’un 18 farklı cihazıyla ihlâl ettiği sonucuna varılan “paket lastiği” patentini incelemeden geçirmiş ve bunun geçersiz olduğu sonucuna varmıştı. Kasım ayında da davaya bakan hakim Lucy Koh sonu 163 ile biten yakınlaştırmak-için-tıklatma patentinin geçerliliği konusunda duyduğu şüpheleri dile getirmişti.

İlgili >> Ars Technica

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER