Teknoloji

Apple’ın Samsung aleyhine kullandığı tasarım patentlerinden birisi geçersiz kılındı

apple-patent-d677-180815

Apple ve Samsung arasındaki patent anlaşmazlığının artık tarihin tozlu sayfalarında kaldığını düşünenler fazlasıyla yanılıyor. ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından alınan son karar, iki şirket arasındaki gerilimi yeniden canlandıracak gibi gözüküyor. Kurumun “Merkezi Yeniden İnceleme Birimi”, Apple’ın 618,677 numaralı tasarım patentinin açıklık ve tasarımın önceki durumuna yakınlığı nedeniyle geçersiz kılınmasına karar verildi. Söz konusu patent, Apple tarafından Samsung’a patent ihlâli gerekçesiyle açılan davada ön plana çıkarılmıştı.

USPTO, Apple’ın söz konusu patente ilişkin iddialarını ABD Patent Kanunu’nun 5. Bölümünde yer alan farklı noktalara dayanarak geri çevirdi. Bu gerekçelerden birinde söz konusu patentteki tasarımın açık biçimde LG’ye ait bir patente benzediği belirtilirken, Japonya kaynaklı başka tasarım patentlerinde de aynı benzerliğe rastlandığının altı çizildi. Buna ek olarak, Apple’a ait başka bir tasarıma olan benzerliği de 618,677 numaralı tasarım patentinin iptalinde etkili oldu.

618,677 numaralı patent, Apple ve Samsung arasındaki hukuk savaşında Cupertino merkezli şirketin önemli kozlarından biri olmuştu. Davada kullanılan tüm patentlerin geçerliliği teknoloji dünyası tarafından büyük ölçüde sorgulanırken, itiraz süreçlerinin ardından Samsung’un ödemesine hükmedilen 547 milyon dolarlık tazminat bedeli de tartışma yaratmıştı.

Samsung’dan USPTO’nun son kararına ilişkin bir açıklama gelmezken, Güney Koreli şirketin dava sonucunun yeniden değerlendirilmesi adına ilgili temyiz mahkemesine başvurda bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor. USPTO kararının nihayet kazanmadığı ve Apple’ın patentin geçerliliğini koruma konusunda yeni hamleler yapabileceği belirtilirken, USPTO’nun karar mekanizmalarının yavaş işlemesinin Apple’ın aleyhine bir durum yaratabileceğinin altı çiziliyor.

İLGİLİ HABERLER