Teknoloji

ABD’nin Huawei’yle savaşı devam ediyor

huawei 5g abd japonya hongmeng os

ABD Huawei teknolojisine karşı olan savaşını sürdürme konusunda kararlı görünüyor. Müttefiklerinin de Huawei’nin teknolojisini kullanmasını istemeyen ABD’nin ne kadar endişeli olduğu gelen son bilgilerle biraz daha somut biçimde anlaşılıyor. İngiliz The Times gazetesinde yayınlanan habere göre, CIA’den İngiliz istihbarat kurumlarına gönderilen bilgi notunda Huawei’nin Çin’in resmi kurumlar tarafından fonlandığı öne sürülüyor.

Söz konusu kurumlar arasında Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Ulusal Güvenlik Komisyonu ve Çin’in resmi istihbarat ağına bağlı üçüncü bir branşın olduğu belirtiliyor. CIA’in söz konusu bilgi notunu İngiltere dışında Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda’nın istihbarat örgütleriyle de 2019’un başlarında paylaştığı ifade edildi.

Huawei konuyla ilgili olarak kapsamlı bir açıklama yapmasa da, haberdeki iddiaların mesnetsiz olduğu ve bunları destekleyen herhangi bir kanıtın bulunmadığı belirtildi.

İngiltere’nin Huawei konusunda çeşitli endişelerinin olduğu sır değil. Huawei’nin ekipmanlarıyla ilgili güvenlik endişeleri, bir denetleme kurumu tarafından hazırlanan raporda ortaya koyulmuştu. Şirketin ekipmanlarıyla Çin’in istihbarat örgütlerine bir arka kapı açtığı iddiaları ise şimdiye kadar kanıtlanabilmiş değil. Huawei’ye karşı ABD tarafından yöneltilen mevcut suçlamaların büyük kısmı da ticari sır hırsızlığı ve İran yaptırımlarının ihlâli üstüne odaklanıyor. CIA’in iddiasının da, kanıtlanmış olsa bile, Huawei’nin doğrudan casusluk yaptığı anlamına gelmeyebileceğini belirtmek gerekiyor.

ABD Huawei teknolojisinin kullanımı konusunda müttefiklerini, bazen tehdit seviyesinde, uyarsa da; Almanya ve İngiltere hâlâ 5G altyapılarında Çinli telekomünikasyon devinin ürünlerini kullanmaya sıcak bakıyor. ABD’nin müttefiklerini ikna edebilmesi için daha somut kanıtlar sunması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER