Teknoloji

ABD’de federal makamlar, YouTube kullanıcı verilerini istedi

youtube

ABD’de federal yetkililer, belirli YouTube videolarını izleyen kullanıcıların isim, adres, telefon numarası ve kullanıcı etkinliklerini içeren verileri talep etti. Forbes dergisinin ulaştığı mahkeme belgelerine göre, 1-8 Ocak 2023 tarihleri arasında söz konusu videoları izleyen hesapların bilgileri istendi. Hesaba giriş yapmadan videoları izleyen kullanıcılar da güvende değildi; zira hükümet, bu kullanıcıların IP adreslerini de talep etti. Bu talep, “elonmuskwhm” adını kullanan bir şüphelinin, bitcoin satışı yaparak para aklama yasalarını ihlal ettiği ve lisanssız para transferi işletmesi yürüttüğü iddiasıyla ilgili bir soruşturma kapsamında yapıldı.

Yetkililer, şüphelinin bitcoin karşılığında nakit para sattığından ve böylece para aklama yasalarını ihlal ettiği, aynı zamanda lisanssız bir para transferi işletmesi işlettiğinden şüpheleniyor. Kılık değiştiren ajanlar, ocak ayının başlarında yapılan konuşmalar sırasında şüpheliye, drone’lar aracılığıyla haritalandırma ve artırılmış gerçeklik yazılımları için YouTube eğitim videolarının linklerini gönderdi. Ancak bu videolar özel değildi ve toplamda 30.000’den fazla kez izlenmişti; bu da hükümetin oldukça büyük bir kullanıcı grubundan özel bilgiler istediği anlamına geliyor. Yetkililer, “Bu kayıtların, devam eden bir suç soruşturmasına, failler hakkında kimlik bilgisi sağlama da dahil olmak üzere, ilgili ve materyal olacağına inanmak için sebep var.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Forbes’un gördüğü belgelere göre, mahkeme talebi kabul etti ancak Google’a bunu gizli tutması talimatını verdi. Google’ın yetkililere istedikleri verileri verip vermediği ise belirsizliğini koruyor. Başka bir olayda ise yetkililer, sekiz YouTube canlı yayınını “izleyen ve/veya etkileşimde bulunan” hesapların bir listesini talep etti. Polis, bir çöp kutusunun içine patlayıcı yerleştirildiği yönünde bir raporun ardından bir alanı aradıkları sırada bir canlı yayın aracılığıyla izlendiklerini öğrendikten sonra bu bilgiyi istedi. Bu video canlı yayınlarından biri, 130.000’den fazla abonesi olan Boston and Maine Live hesabı tarafından yayınlandı.

Google sözcüsü, şirketin kullanıcılarının gizliliğini korumak için “katı bir süreç” izlediğini Forbes’a bildirdi. Ancak eleştirmenler ve gizlilik savunucuları, hükümet ajanslarının sınırları aştığına ve belirli YouTube videolarını izleyen, herhangi bir yasa dışı faaliyette bulunmayan kişilerin hassas bilgilerini elde etmek için güçlerini kullandığına dair endişelerini dile getiriyor.

“Çevrimiçi izlediklerimiz, siyasi görüşlerimiz, tutkularımız, dini inançlarımız ve daha fazlası hakkında derinlemesine hassas bilgileri ortaya çıkarabilir.” şeklinde konuşan Electronic Privacy Information Center’dan kıdemli avukat John Davisson, Forbes’a şöyle dedi: “Kolluk kuvvetlerinin bu bilgilere makul bir sebep olmadan erişemeyeceğini düşünmek adil bir beklentidir. Bu emir, bu varsayımı tersine çeviriyor.”

Online gizlilik üzerine yeni soru işaretleri

Bu olay, çevrimiçi gizlilik ve devletin izleme yetkileri konusunda yeni tartışmaları beraberinde getiriyor. Kullanıcıların, çevrimiçi faaliyetlerinin özel kalacağına dair beklentileri, bu tür hükümet talepleriyle sınanıyor. Bu durum, dijital çağda gizlilik haklarının korunması ve devletin vatandaşları izleme kapasitesinin sınırları hakkında önemli soruları gündeme taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER