Manşetler

AB üye ülkeler arasında roaming ücretlerinin kaldırılmasını kabul etti

avrupa birliği dijital hizmetler yasası

avrupa-birligi-bayrak-100413

Avrupa Birliği, 28 üye ülkesi arasındaki mobil roaming ücretlerinin kaldırılmasına karar verildi. Söz konusu karar, 2017’nin haziran ayı itibarıyla yürürlüğe girecek. Aylardır devam eden tartışmaların ardından açıklanan roaming kararına ek olarak, AB’nin ilk net tarafsızlığı kuralları da duyuruldu. Kurallara göre, AB içinde faaliyet gösteren servis sağlayıcılarının çevrim içi içerikleri, uygulamaları veya servisleri engellemelerine veya öne çıkarmalarına izin verilmeyecek. AB, net tarafsızlığı kurallarının açık internete erişimini ve trafiğin adil yönetimini güvence altına aldığını vurguladı.

Avrupa Parlamentosu roaming ücretlerinin kaldırılmasına yönelik kararın 2016’da yürürlüğe girmesini istese de, üye ülkeler uygulamanın daha ileri bir tarihte başlamasını talep etmişti. Tarafların uzlaşmasının ardından roaming ücretlerinin 2017’nin haziran ayında Letonya’nın AB dönem başkanlığı sırasında kaldırılmasına karar verildi. Letonya, 2017’nin temmuz ayında AB dönem başkanlığını Lüksemburg’a devredecek. AB içinde roaming ücretlerinin kaldırılmasıyla birlikte, AB vatandaşları telefonlarını başka bir AB üyesi ülkede kullandıklarında tüketimleri için yaşadıkları yerdeki tarifeleri üzerinden ödeme yapacak.

Roaming ücretlerinin kaldırılması, AB açısından doğal bir sürecin işlemesi şeklinde değerlendiriliyor. Mobil operatörleri, 2007 yılından bu yana roaming ücretlerini kademeli olarak indirirken, Nisan 2016’da bir indirimin daha gerçekleştirileceği açıklandı. İndirimin ardından operatörler dakikalık konuşma ücretine 0.05 avro, SMS ücretine 0.02 avro ve MB başına 0.05 avro ekleyebilecek.

AB’nin yasama ve yürütme organları roaming ücretleri konusunda açık bir tanım üstünde uzlaşmayı başarsa da, net tarafsızlığı konusunda aynı açıklıktan söz etmek mümkün değil. Nisan 2016’da yürürlüğe girecek kuralların ardından tüm trafiğin eşit bir muamele doğrultusunda yönetileceği belirtilse de, kurallar operatörlere ağlarının belli bir kısmını inovatif servislerin faydası doğrultusunda ayırma imkanını da veriyor. Avrupa Birliği, çift kademeli internet servisini ön plana çıkardığı iddiasını reddetse de, net tarafsızlığı konusunda ABD’ye kıyasla daha tavizkâr bir anlayış içinde olduğu görülüyor.

AB kurumları arasında net tarafsızlığı kurallarının belirlenmesi sırasında ciddi tartışmalar yaşanmıştı. Üye ülkelerin başbakan veya cumhurbaşkanlarından oluşan AB Konseyi, şirketlerin kendi kısıtlamalarını belirleyebilmelerinden yana tavır koyarken, Avrupa Parlamentosu tamamen açık bir sistem talep etmişti. AB’ye göre, açıklanan nihai kuralların dünyadaki en güçlü net tarafsızlığı sistemini oluşturacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER