Ulaşım

Elektrikli otomobil bataryaları üreten A123 Systems çalışanlarını çaldığı gerekçesiyle Apple’a dava açtı

apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-bina-logo

Apple, elektrikli otomobiller için lityum-iyon bataryalar üreten bir şirket tarafından, çalışanlarını çaldığı gerekçesiyle dava edildi. Reuters’in haberine göre, Apple’ın sistematik bir biçimde doktoralı mühendislerini ayarttığını öne süren A123 Systems isimli şirket, iPhone üreticisinin kendi bünyesinde geniş ölçekli bir batarya birimi oluşturduğu iddiasını da ortaya attı. Apple’ın elektrikli otomobil üretimine başlayabileceği yönündeki iddialar da göz önüne alınınca A123 Systems tarafından açılan davanın cazibesi biraz daha artıyor.

A123 Systems tarafından 6 Şubat tarihinde açılan davanın dilekçesinde Apple’ın 2014’ün haziran ayından bu yana A123 Systems çalışanlarının peşinde olduğu belirtildi. Şirket Apple’ın işe alım birimi ve beş eski A123 Systems çalışanı arasındaki e-postaların kopyalarına da sahip olduğunu iddia etti. Söz konusu e-postaların işten ayrılmalarının ardından çalışanların bilgisayarlarında yapılan aramalarda ele geçirildiği ifade edilirken, aramanın gerekçesi olarak çalışanların şüphe uyandırarak işten ayrılması gösterildi.

Dava dosyasında bahsi geçen çalışanların A123 Systems’ın Ar-Ge biriminde görev yaptığı ve yeni pil teknolojilerinin gelişimi ve test edilmesiyle de ilgilendikleri belirtildi. A123 Systems bahsi geçen beş çalışanın Apple’ın diğer A123 Systems çalışanlarını transfer etmesinde de rol oynadığını öne sürdü. Beş çalışanın kontratında da rekabet önleme ve gizlilik maddeleri olduğunun altını çizen A123 Systems, bu çalışanların ayrılığı nedeniyle bazı projelerini durdurmak zorunda kaldığını iddia etti.

A123 Systems daha önce Chevrolet ve Chrysler gibi otomobil üreticileri için batarya hazırlamıştı. McLaren Mercedes’in Lewis Hamilton ile F1 şampiyonluğunu kazandığı 2008 yılında otomobilden kullandığı kinetik enerjiyi geri kazanma sistemi (KERS) de A123 Systems tarafından üretilmişti. Mali açıdan sallantılar yaşayan ve 2012’de iflasını açıklayan A123 Systems, daha sonra toparlanmayı başarmış ve 2014’te kendisi için gelir ve kârlılık bakımından rekor anlamına gelen sonuçlara imza atmıştı.

Apple’ın A123 Systems çalışanlarına kancayı takması, şirketin elektrikli bir otomobil üretme fikrini ciddi anlamda değerlendirdiğini gösteren bir kanıt niteliği taşıyor. A123 Systems’a ait teknolojilerin de bugüne kadar sadece elektrikli otomobillerde kullanılması bu düşünceyi destekliyor.

İLGİLİ HABERLER