Teknoloji

5D teknolojisi ile 500 TB büyüklüğündeki veriyi uzun süre diskte saklama imkanı

5d teknolojisi disk

Araştırmacılar yüksek hızlı lazerler kullanarak 500 TB büyüklüğündeki verinin CD boyutunda bir cam diske yazılmasına imkan veren bir “5D”, yani beş boyutlu veri depolama teknolojisi geliştirdiler. Optica‘nın belirttiğine göre söz konusu teknik, arşivleme ve diğer amaçlar için teknolojiyi kullanmayı mümkün kılabilecek daha yüksek yazma hızları kullanıyor.

5D optik depolama ile, her dosya üç katman nano ölçekli nokta kullanıyor. Üç standart boyut içindeki noktaların boyutu, yönü ve konumu, beş boyutu oluşturuyor. Noktalar, mikroskop ve polarizör kullanılarak okunan diskten geçen ışığın polarizasyonunu değiştiriyor.

Aslında 5D optik depolamayı daha önce görmüştük, ancak bir takım sorunlar vardı. Özellikle teknolojiyi kullanışsız hâle getiren unsur düşük yazma hızları olmuştu. Yine de, bu tekniğin uzun vadeli depolama için büyük avantajları bulunuyor. Depolama ortamının 1000 derece C’ye kadar olan sıcaklıklara dayanabileceği ve oda sıcaklığında bozulmadan 13,8 milyar yıl dayanabileceği tahmin ediliyor.

Araştırmacılar, hız sorununun üstesinden gelmek için, yüksek tekrarlama oranına sahip bir femtosaniye lazer kullandılar. Doğrudan cama yazmak yerine lazerden, birkaç zayıf ışık darbesi kullanarak küçük yapılar oluşturan, yakın alan geliştirme adı verilen bir fenomen üretmek için yararlandılar. Bunlar, daha güçlü, tek darbeli bir mikro patlama tarafından oluşturulan dairesel boşlukları geliştirmek için kullanılabilir. Makaleye göre bu teknik, yüksek tekrarlama hızına sahip lazerler kullanan diğer yaklaşımlar için sorunlu olan termal hasarı en aza indirdi.

Ekip, yeni tekniği kullanarak, yaklaşık yüzde 100 okuma doğruluğu ile geleneksel bir CD boyutunda bir silika cam disk üzerine 5 GB metin verisi yazmayı başardı. Araştırmacılar, “Yöntemden elde edilen yazma yoğunluğu ile disk 500 terabayt veri tutabilecek.” dedi. Ayrıca saniyede yaklaşık bir milyon voksel veya saniyede yaklaşık 230 KB hızda veri yazmayı başardılar.

Bu kulağa yavaş gelebilir, ancak paralel yazma ile 500 TB’lık bir diski yaklaşık 60 günde doldurabilirsiniz. Bu, tonlarca değerli veriyi, esasen sonsuza kadar yedeklemenin bir yolunu sağlayabilir. Araştırma ekibi lideri Peter G. Kazansky, “Mevcut sistemle, örneğin bir kişinin DNA’sındaki bilgileri korumak için kullanılabilecek terabaytlarca veriyi koruma yeteneğine sahibiz.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER