Teknoloji

Apple 16 inç MacBook Pro dizüstü bilgisayarını tanıttı

apple 16 inç macbook pro
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Birkaç aydır Apple’ın 16 inç MacBook Pro modelini tanıtacağı söyleniyordu. Beklentiler iyice artmışken Apple, bugün geliştiriciler, fotoğrafçılar, film yapımcıları, bilim insanları, müzik prodüktörleri ve hayatının en iyi işini çıkarmak için Mac’e güvenen herkes için tasarlanan dünyanın en iyi profesyonel dizüstü bilgisayarı 16 inç MacBook Pro’yu tanıttı.

Yepyeni MacBook Pro; 16 inç Retina Ekran, en yeni 8 çekirdekli işlemciler, 64 GB’a kadar bellek, 8 GB’a kadar VRAM’e sahip yeni nesil grafik işlemcisi ve yeni gelişmiş termal tasarımı sayesinde şimdiye kadar üretilen en güçlü MacBook Pro olma özelliğini taşıyor.

Yeni MacBook Pro’nun en büyük yeniliklerinden bir tanesi klavye tarafında oldu. Daha konforlu bir his veren tuşlar için yeniden tasarlanan makas tipi mekanizmaya ve 1 mm hareket mesafesine sahip yeni Magic Keyboard ile birlikte gelen 16 inç MacBook Pro, Apple’ın belirttiğine göre bir Mac dizüstü bilgisayardaki en iyi yazma deneyimini yaşatıyor. 16 inç MacBook Pro aynı zamanda altı hoparlörlü ses sistemi, daha uzun pil ömrü, Touch Bar, Touch ID, Force Touch trackpad ve Apple T2 Security Chip’e sahip.

“Profesyonel müşterilerimiz yeni MacBook Pro’nun daha büyük bir ekrana, olağanüstü hızlı performansa, olabilecek en büyük pile, şimdiye kadarki en iyi dizüstü bilgisayar klavyesine, harika hoparlörlere ve çok geniş depolama alanlarına sahip olmasını istediklerini söylediler. 16 inç MacBook Pro, hem bu özellikleri hem de daha fazlasını sunuyor,” açıklamasını yapan Apple Mac ve iPad Ürün Pazarlamadan Sorumlu Direktör Tom Boger sözlerini şöyle sürdürdü: “Göz alıcı 16 inç Retina ekran, 8 çekirdekli işlemciler, yeni nesil profesyonel grafik işlemcisi, daha da iyi termal tasarım, yeni Magic Keyboard, altı hoparlörlü ses sistemi, 100 watt-saatlik pil, 8 TB’a kadar depolama alanı ve 64 GB hızlı bellek özellikleri sayesinde 16 inç MacBook Pro dünyanın en iyi profesyonel dizüstü bilgisayarı.”

MacBook Pro’nun 500 nit, P3 geniş renk yelpazesine sahip Retina ekranı, şimdi 16 inç genişliğiyle şimdiye kadar üretilen en büyük Retina dizüstü bilgisayar ekranı olma özelliğini taşıyor. 3072 x 1920 piksel çözünürlüğe ve 226 ppi ile daha yüksek piksel yoğunluğuna sahip 16 inç Retina ekran, yaklaşık 6 milyon pikselin yanı sıra daha da etkileyici bir ekran deneyimi sunuyor. Apple her ekranın, doğru gama, beyaz nokta ve ana renk değerlerini sağlamak için fabrikada tek tek kalibre edildiğini belirtiyor.

16 inç MacBook Pro’da 1 mm hareket mesafesi ve dengeli bir tuş hissi sunan geliştirilmiş makas tipi mekanizmanın yanı sıra duyarlı tuşlar için daha fazla potansiyel enerji depolayan Apple tasarımı lastik kubbeye sahip yeni bir Magic Keyboard da yer alıyor. İnsani faktörlere ve tuş tasarımına odaklanan kapsamlı araştırmaları ve kullanıcı çalışmalarını temel alan 16 inç MacBook Pro, konforlu, memnun edici ve sessiz bir yazma deneyimi yaşatan bir klavyeyle geliyor. Fiziksel bir Escape tuşuna, ters döndürülmüş “T” biçiminde ok tuşlarına, Touch Bar ve Touch ID özelliklerine sahip yeni Magic Keyboard, bir Mac dizüstü bilgisayardaki en iyi yazma deneyimini yaşatıyor.

16 inç MacBook Pro’da, sistemin daha uzun süre daha yüksek güçte çalışmasını sağlamak için bugüne kadar bir Mac’te bulunan en gelişmiş termal mimari kullanılıyor. Gelişmiş fan tasarımı, genişletilmiş kanatların ve daha büyük havalandırma deliklerinin bulunduğu daha büyük bir pervaneye sahip. Böylece yüzde 28 oranında daha fazla hava dolaşımı elde ediliyor ve yüzde 35 daha büyük ısı düşürücü sayesinde geçmişe göre çok daha yüksek bir ısı dağılımı sağlanıyor. Soğutma kapasitesindeki bütün bu gelişmeler bir araya gelerek 16 inç MacBook Pro’nun yoğun iş yüklerinde bir önceki tasarıma göre 12 watt’a kadar daha fazla güç sağlamasına olanak tanıyor.

MacBook Pro müşterileri, ister kod derleme, ister çok kameralı videoları düzenleme, ister 3D animasyon oluşturma üzerinde çalışsınlar, gittikleri her yere götürebilecekleri profesyonel düzeyde işlem gücüne ihtiyaç duyuyorlar. 16 inç MacBook Pro, olağanüstü hızlı performans sunmak için dört çekirdekli 15 inç MacBook Pro’ya kıyasla 2,1 kata kadar daha hızlı performans sağlayan, 5.0 GHz’e kadar Turbo Boost hızlarına sahip en yeni 6 ve 8 çekirdekli 9. nesil işlemcilerle birlikte geliyor.1 Güçlü CPU’larının yanı sıra ilk kez 64 GB’a varan daha hızlı belleği ve daha gelişmiş termal tasarımı sayesinde daha önce MacBook Pro’da mümkün olmayan profesyonel iş akışlarına güç veriyor.

16 inç MacBook Pro ve 15 inç MacBook Pro karşılaştırması

Apple’ın belirttiğine göre, yeni MacBook Pro en hızlı dört çekirdekli 15 inç MacBook Pro’ya kıyasla:

  • Müzik prodüktörleri Logic Pro X’da 2,1 kata kadar daha fazla Amp Designer eklentisi kullanarak çok büyük boyutlara sahip, çok izli projeleri kayıttan oynatabiliyor.
  • Bilim insanları ve araştırmacılar MATLAB’de 2,1 kata kadar daha hızlı dinamik sistem simülasyonlarından yararlanabiliyor.
  • Geliştiriciler Xcode’da 1,8 kata kadar daha hızlı kod derleyebiliyor.
  • Fotoğrafçılar Photoshop’ta karmaşık fotoğraf düzenlemelerini 1,7 kata kadar daha hızlı uygulayabiliyor.

İster yeni oyunlarını tasarlıyor, ister karmaşık bir 3D sahne için render alıyor, ister gişede büyük başarı elde edecek bir filmin renklendirme ayarlarını yapıyor olsunlar, grafik performansı profesyoneller için kritik önem taşıyor. 16 inç MacBook Pro’da profesyonel kullanıcılara yönelik ilk 7 nm mobil ayrık GPU’lar olan yeni AMD Radeon Pro 5000M serisi grafik işlemcileri yer alıyor. Bu teknolojinin GDDR6 video belleği ve ilk kez 8 GB VRAM seçeneğiyle bir arada sunulması sayesinde profesyonel kullanıcılar GPU’nun yoğun olarak kullanıldığı görevlerin üstesinden her zamankinden daha hızlı gelebilecek. Standart yapılandırmayı tercih eden müşteriler, bir önceki standart yapılandırmaya göre 2,1 kat daha hızlı grafik performansına sahip olacak. Seçimini en üstün teknolojiye sahip grafik seçeneğinden yana yapan müşteriler ise bir önceki en üstün teknolojili yapılandırmaya kıyasla yüzde 80’e kadar daha hızlı performans elde edecek.

En yüksek grafik seçeneklerine sahip bir önceki nesil 8 çekirdekli 15 inç MacBook Pro’ya kıyasla:

  • DaVinci Resolve kullanan video düzenleyicileri renklendirme ayarlarını yaparken efektler için 1,8 kata kadar daha hızlı render alabilecek.
  • Oyun severler Fortnite gibi oyunları 1,6 kata kadar daha hızlı performansla daha kusursuz şekilde oynayabilecek.
  • Unity’de geliştiriciler oyun geliştirme sırasında 1,4 kat daha hızlı fly-through performansına sahip olacak.

MacBook Pro bütün bu performans özelliklerine güç sağlamak için 100 watt-saatlik pile sahip. Bu, Mac dizüstü bilgisayarlardaki en büyük pil olmasının yanı sıra, bir saat ek pil ömrü sunarak 11 saate kadar wireless internette gezinme veya Apple TV uygulamasında video oynatma olanağı sağlıyor.

İlk 8 TB Dizüstü Bilgisayar

Yeni MacBook Pro, dizüstü bilgisayarında daha da geniş depolama alanına ihtiyacı olan, çok geniş varlık kitaplıklarına ve büyük projelere sahip profesyoneller için SSD depolama alanını standart yapılandırmalarda iki katına çıkararak 512 GB ve 1 TB seçenekleriyle geliyor. Üstelik MacBook Pro ilk kez 8 TB depolama alanıyla yapılandırılabiliyor. Bu, bir dizüstü bilgisayarda bulunan en büyük SSD.

16 inç MacBook Pro’da müzisyenlere, podcast yapımcılarına ve video düzenleyicilere şimdiye kadar bir dizüstü bilgisayarda bulunan en gelişmiş ses deneyimini sunan, tamamen yeniden tasarlanmış altı hoparlörlü yüksek kaliteli bir ses sistemi bulunuyor. Yeni Apple patentli force-canceling özellikli woofer’larda, sesi bozan istenmeyen titreşimleri azaltmak için karşılıklı ikili hoparlör sürücüleri kullanılıyor. Sonuç olarak müzik hiç olmadığı kadar net ve doğal duyuluyor, baslar ise yarım oktav daha derine inebiliyor. Yenilenen yüksek performanslı mikrofon dizisi, tıslamayı yüzde 40 azaltıyor ve popüler profesyonel dijital mikrofonlarla yarışabilecek kapasitedeki geliştirilmiş sinyal-gürültü oranı sayesinde en kısık sesli ayrıntıları bile yakalayan olağanüstü net kayıtlara olanak tanıyor.

Profesyonel kullanıcılar, Mac donanımından en iyi şekilde yararlanmak, olabilecek en yüksek performansla sağlam özellikler sunmak ve diğer Apple cihazlarıyla kusursuz biçimde çalışmak için tasarlanan macOS’te yerleşik olarak bulunan güç, güvenilirlik ve üretkenlik özelliklerini çok beğeniyor. Koyu Mod, profesyonel içerikleri vurgularken kontrollerin Mac’in göz alıcı Retina ekranında arka plana çekilmesini sağlıyor. macOS Catalina’da yer alan yeni özelliklerden biri olan Sidecar, kullanıcıların iPad’den ikinci ekran veya Apple Pencil ile yüksek hassasiyete sahip tablet giriş aygıtı olarak yararlanmasına imkan veriyor. Finder’daki Galeri Görünümü sayesinde, görseller ve meta verilere kolay erişim olanağıyla macOS’teki dosyalara hızla göz atılabiliyor. macOS, üçüncü taraf uygulamalar ve aygıtlardan oluşan geniş bir ekosistemin yanı sıra Safari, Mail, Pages, Numbers ve Keynote gibi Apple uygulamalarını da sunuyor ve Final Cut Pro X, Logic Pro X ve Xcode gibi yüksek performanslı uygulamaları destekliyor.

16 inç MacBook Pro fiyatı ve çıkış tarihi

16 inç MacBook Pro, 18 bin 299 TL’den başlayan fiyatlarla bugünden itibaren apple.com ve Apple Store uygulamasında satışa sunuluyor. 16 inç MacBook Pro, bu haftanın ilerleyen günlerinde Apple Store’larda ve Apple Yetkili Satıcılarında satışa sunulacak ve çok yakında dünyanın diğer yerlerinde mağazalardaki yerini alacak.

16 inç MacBook Pro’nun gelmesiyle birlikte Apple, 15 inç MacBook Pro seçeneklerini de satıştan kaldırdı.

İLGİLİ HABERLER