Teknoloji

VIA video tabanlı hareket algılama ve GPS ile görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak

Çeşitli özürlere sahip olan insanların hayatını kolaylaştırmaya odaklanan tasarım konseptlerinin sayısı her geçen gün daha da artıyor. Bu sefer karşımıza çıkan cihaz ise kullanıcının ellerine takılan, sanki gelişmiş bir GPS cihazı değil de takı gibi görünen bir alet. Titreşimden hareket algılamaya kadar çeşitli özellikleri barındıran bu küçük cihazlar görme özürlülerin etrafındaki hareketleri daha rahat bir şekilde sezmelerine imkân tanıyor.

VIA (Visually Impaired Assitant – Görme Özürlü Asistanı) olarak adlandırılan bu cihaz video hareket algılama teknolojilerine dayanıyor. Dört farklı kameradan ve sesle kontrol edilen bir GPS alıcısına sahip olan bu cihaz hem uyarı algılama sistemi hem de navigasyon ünitesi olarak kullanılabiliyor. Cihaz, taşıdığı iki farklı titreşim mekanizması sayesinde kullanıcıları engellere karşı uyarıyor, hedefledikleri yoldan ayrılmamalarını sağlıyor.

VIA’nın kullanımı sensörlerin kullanıcıyı ne kadar iyi uyardıklarına bağlı. Eğer uyarma süreci çok yavaşsa bu cihaz değerinin karşılığını vermiyor demektir. Eğer herşey düzgün bir şekilde yapılıyorsa, VIA görme engelliler için çok iyi bir yardımcı olabilir. Bu sayede yürürken yardımcı olan sopa da evde bırakılabilir.

İlgili – Yanko Design

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER