Manşetler

Instagram’da tam boyutlu fotoğraf paylaşımı artık mümkün

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

instagram-dikdortgen-format-paylasim-270815

Instagram iOS ve Android uygulamalarını güncelleyerek tam boyutlu yatay ve dikey fotoğrafların ve videoların uygulama içinden en doğal şekilde, herhangi bir kareleştirme olmadan paylaşılmasına imkan tanıdı. Diğer bir deyişle bundan sonra Instagram’da sadece kare değil, dikdörtgen şekilli fotoğraflarınızı da paylaşabileceksiniz.

Instagram uygulamasını güncelledikten sonra fotoğraf galerisine girdiğinizde, film rulosunun hemen üstünde yeni eklenen format butonunu göreceksiniz. Bunu kullanarak kare veya tam boyutlu fotoğraf paylaşımı arasında geçiş yapabilirsiniz. Buradan fotoğraflara yakınlaştırma veya uzaklaştırma yaparak fotoğraflarınız için en iyi kırpma şeklini de belirleyebilirsiniz.

Başlangıçta Instagram kare şekilli fotoğrafların paylaşımıyla diğer fotoğraf uygulamalarının arasından sıyrılmayı seçmişti. Bu aynı zamanda kullanıcıların paylaşımlar içinde gezinirken daha tutarlı ve göze hoş görünen bir görüntü elde etmesini sağlamıştı. Aynı zamanda kare formatında fotoğraflar küçük ekranlı telefonların ekranında da epey hoş görünüyordu.

Ancak artık akıllı telefonların ekran boyutları büyüdü, platform giderek fotoğrafçılığa daha ciddi bakanların mekanı hâline de geldi. Kısıtlanan format uygulamanın 300 milyon civarındaki aylık kullanıcısının hoşuna gitmeye başlamıştı. Instagram’ın kendi yaptığı bir araştırmaya göre, yüklenen fotoğrafların yüzde 20’si, kare çerçeveye sığması için modifiye ediliyor. Bu genellikle fotoğrafı bir zarfın içine sığdıran, yatay fotoğrafları kare formatına sokan üçüncü taraf uygulamalarla yapılıyor.

Üçüncü taraf uygulamalar işini yerine getiriyor gibi görünse de, paylaşılan fotoğrafların kenarlarında boşa giden alanlar doğuyor, ayrıca fotoğraflar küçülüyor, onları görmesi zorlaşıyor. Ayrıca dikdörtgen formatındaki bir fotoğrafı ayrı bir uygulamayla kare formatına uygun hâle getirmek de zahmetli bir iş ve bir süre sonra kullanıcıların sıkılmasına neden olabiliyor.

Kare formatında paylaşım Instagram’da varsayılan paylaşım modu olarak kalmaya devam edecek, ancak söylediğimiz gibi kullanıcılar yatay veya dikey dikdörtgen formatındaki fotoğrafları da, herhangi bir ek düzenlemeye ihtiyaç duymadan paylaşabilecek.

Öte yandan söz konusu güncellemeyle birlikte Instagram’ın fotoğraf ve video filtreleri birleşiyor, böylelikle formatı ne olursa olsun, istediğiniz filtreyi uygulama serbestliğine kavuşuyorsunuz. Güncellenen Instagram iOS ve Android uygulamalarını ilgili uygulama mağazalarından indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER