Teknoloji

Zorunlu Windows 10 güncellemeleri sıkıntıya yol açabiliyor

windows-10-logo-160515

Windows 10’un yayınlanmasının üzerinden henüz iki haftadan az bir süre geçmiş olsa da, işletim sisteminin bazı özellikleri kullanıcılara şimdiden sıkıntı yaşatıyor. Zorunlu güncelleme özelliği de, sıkıntı oluşturan unsurlar arasında ön plana çıkıyor. Güncellemeleri zorunlu kılmak anlaşılabilir, hatta bazı durumlarda alkışlanabilir bir yaklaşım olsa da, işin pratiğinin beklenen biçimde gerçekleşmemesi sorunlara yol açıyor. Sistem için yayınlanan son güncellemenin bazı kullanıcıların başını ağrıtması durumun en somut örneğini oluşturuyor.

5 Ağustosta yayınlanan KB3081424 kodlu güncelleme, hatanın ardından sistem yeniden başlatıldığında bile yükleme sürecini tekrarlamaya çalışıyor. Bu da kullanıcıların sonsuz gibi gözüken bir hata döngüsüne girmesine neden oluyor. Yaşanan durumun Windows 10’un zorunlu güncelleme özelliğinin imajına ciddi zarar verdiğini söylemek ise hiç zor değil.

Bu döngüyü kırmak için kullanıcıların Windows yapılandırma ayarlarının saklandığı dahili veri tabanına girmeleri ve güncellemenin gerçekleştirdiği işlemi geri almaları gerekiyor. Bu hareketin ardından KB3081424 güncellemesi sorunsuzca yükleniyor. Güncellemeler görüntü ve dosya yönetimi sorunlarını da beraberinde getirebiliyor.

Microsoft, zorunlu güncelleme dağıtımıyla cihazların tüm açıklara ve güvenlik problemlerine karşı tam koruma altında olmasını amaçlıyor. Ancak yayınlanan güncellemelerin sorunlara yol açması, şirketin kendi kendini yalanlaması şeklinde bir imaj oluşturuyor. Microsoft otomatik güncellemelerin sistemlere asla zarar vermeyeceği mesajını vermeye çalışsa da, mevcut durum bu mesajın istenilen şekilde iletilmesinin pek kolay olmayacağını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER