Teknoloji

Yurt dışından satın alınan cihazlara bandrol vergisi geliyor

bandrol vergisi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

26 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanan 499 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararı doğrultusunda 2019 boyunca yurt dışından ticari ithalat maksadı dışında getirilecek görsel ve işitsel yayınları alabilecek cihazlardan bir defaya mahsus olmak üzere bandrol ücreti alınacak. Söz konusu ücret, cihazın türüne ve boyutuna göre, 1 ila 80 avro arasında değişecek. Bu ücret sadece televizyon ve radyolar için geçerli olmayacak. Cep telefonu, tablet ve bilgisayarlar için de bandrol ücreti ödemek gerekecek.

Örneğin, 51 ekrana kadar olan televizyonlar için 10 avro bandrol ücreti ödenecek. 148 ekrandan daha büyük televizyonlar içinse ödenmesi gereken bandrol ücreti 80 avroyu bulacak. Radyolarda ise ücretler 2 avroyu geçmeyecek. Video oynatıcılar için bandrol ücreti 18 avro olarak belirlenirken, set üstü medya kutuları ve her türlü uydu alıcılı cihaz için de 7 avro bandrol ücreti ödenecek.

Televizyon ve radyoyu ya da televizyon ya da videoyu birlikte barındıran birleşik cihazlar için de ayrıca bir bandrol fiyatlandırması bulunuyor. Televizyon ağırlıklı birleşik cihazlarda bandrol ücretleri 9 ila 21 avro arasında değişirken, radyo ağırlıklı cihazlar için 1 ila 18 avro arasında değişen bandrol fiyatları uygulanacak. Radyo ağırlıklı cihazlar arasında otomobillerde kullanılan radyoların da bulunduğunu belirtmekte fayda var.

Cep telefonlarında ödenmesi gereken bandrol ücreti 20 avro olarak belirlenirken, tabletler ve bilgisayarlar için de 10 avro ödeneceği açıklandı. Resmi Gazete’de yayınlanan kararda belirtilen kategorinin dışında kalan cihazlardan ise 18 avro bandrol vergisi alınacağı ifade edildi.

Şu an için 2019 boyunca alınacağı belirtilen bandrol vergileriyle birlikte yurt dışından telefon almanın maliyeti biraz daha yükselmiş oldu. Kısa süre önce 500 TL’ye çıkan yurt dışı telefon kayıt harcı, yeni yılla birlikte yapılacak zamla 618 TL’ye yükselecek. Bandrol vergisinin de yürürlüğe girmesiyle birlikte yurt dışından telefon alanların ödemesi gereken miktarın üstüne mevcut kurla 120 TL daha eklenecek.

İLGİLİ HABERLER