Teknoloji

YouTube Yeni Zelanda katliamının ardından daha önce olmadığı kadar çok video kaldırdı

youtube sıra

YouTube Yeni Zelanda katliamının ardından yoğun mesai yapan platformlar arasında yer alıyor. The Washington Post‘a konuşan platformun ürün şefi, katliamın görüntülerinin bulunduğu videoların kaldırılması için çok sıkı bir çalışma yapıldığını ve daha önce hiç olmadığı kadar çok videonun kaldırıldığı belirtildi.

Yeni Zelanda’daki Christchurch kasabasındaki iki camiye yapılan saldırının görüntüleri kaydedilmiş ve sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya yayılmıştı. Canlı olarak yapılan paylaşım hemen kaldırılsa da, görüntüler farklı platformlara tekrar tekrar yüklenmişti. Facebook‘tan yapılan açıklamada, saldırının ardından 24 saat içinde katliam görüntülerini içeren 1.5 milyon videonun kaldırıldığı belirtilmişti.

YouTube kaldırdığı toplam video sayısını paylaşmadı. Şirketin ürün şefi Neal Mohan, saldırının ardından Facebook’un karşılaştığına benzer bir içerik akınıyla karşı karşıya kaldıklarını ve moderatörlerin katliamın görüntülerini içeren on binlerce videoyu kaldırmak için gece gündüz çalıştığını dile getirdi. Bütün bu çabalara rağmen, yükleyen kişilerin otomatik denetim sistemine takılmamak için yaptığı numaralarla bazı videolar aradan sıyrılabilmiş gibi görünüyor.

Mohan, değerlendirme sürecini hızlandırmak adına insanların işin içindeki rolünü biraz azaltarak otomatik sistemlere ağırlık verdiklerini dile getirdi. YouTube’dan geçtiğimiz cuma günü yapılan açıklamada, haber değeri bulunduğu düşünülen içeriklerin onayının gerçek moderatörlere bırakıldığı belirtilmişti.

YouTube Yeni Zelanda saldırısının ardından moderasyon politikaları sorgulanan platformlar arasında yer alıyor. Platformlar içeriklerin daha önce görülmemiş bir hızda yüklendiğini belirtse de, resmi kurumlar şirketlerin denetim konusunda daha sıkı politikalar uygulamaları gerektiğini savunmuştu.

İLGİLİ HABERLER