Teknoloji

YouTube’dan yapımcılar için yeni bir reklam modeli

youtube android google arama sonuçları indirilen video

YouTube yeni bir programın denemesine başladı. Bu kapsamda yapımcılar reklam alanlarını düzenli olarak çalıştıkları markalara doğrudan pazarlayabilecekler.

Pilot aşamasındaki program şu an için fazlasıyla dar kapsamda tutuluyor. Sadece hâlihazırda iş birliği bulunan yapımcılar ve markalar arasındaki anlaşmalar için uygulanıyor. YouTube’un ürün yönetiminden sorumlu direktörü Tom Leung, bunun bir yapımcının bir markaya doğrudan reklam satmasına izin vereceğini söyledi.

Leung, konuyla ilgili olarak hazırlanan videoda, “Birçok insanın bu konuyla çok ilgilendiğini biliyoruz, bu yüzden şu anda çok küçük bir pilot çalışma, ancak daha fazla bilgiye sahip oldukça, bunu mümkün olan en kısa sürede paylaşacağız.”

YouTube’da bulunan bazı büyük yayıncılar uzun zamandır gösterilen reklamlar üzerinde kontrol imkanına sahip oluyor. Şimdi insanlara videoları üzerinde gösterilecek reklamlarla ilgili olarak daha fazla kontrol imkanı sunmak ve kendi reklam stratejilerini belirlemelerine izin vermek, aslında yayıncıların sürekli talep ettikleri arasında yer alıyordu.

En iyi içerik yapımcıları, en fazla reklam gelirini elde etme eğiliminde ve bunu da içerik reklam veren dostu olduğu sürece, daha yüksek BGBM oranları (her 1000 izleyici için kazandıkları para miktarı) kazanarak elde eder. Şöyle bir mantık yürütülebilir: En iyi içerik oluşturucular ortalama olarak daha fazla sayıda görüntüleme oluşturur. Diğer reklam fırsatları ve bu reklamlardan elde edilen gelir, daha sonra YouTube’un İş Ortağı Programına dahil olan binlerce içerik oluşturucuya azar azar aktarılır.

YouTube’da reklam gerçekten büyük bir iş hacmi oluşturuyor. Google sadece 2019 yılında YouTube’dan 15 milyar dolar reklam geliri elde etti. Reklam politikası değiştikçe ve yapımcılar da kendi içerik stratejilerini değiştirmek zorunda kalınca, reklam gelirlerine bağlı olmak da giderek daha meşakkatli hâle geldi.

Yapımcı kitlesi içindeki reklam problemleri arttıkça, iki farklı alanda büyüme görüldü. Alternatif para kazanma yöntemleri ve marka anlaşmaları ya da sponsorluklar arttı. Alternatif para kazanma yöntemleri arasında henüz Türkiye’de olmayan, yurt dışında kullanılan Super Chat geliyor. Yapımcılar 5 dolar karşılığında canlı yayınlarda takipçilerinin yorumlarının en üstte görünmesini sağlıyor. Bunun yanında bir de markalı eşyaların satışı var. Marka anlaşmaları ise çeşitli markaların videolara içeriklerini veya servislerini yerleştirmesi şeklinde ilerliyor.

YouTube’un yeni başlattığı programının kısa süre içinde daha fazla yayıncıyla genişleyip genişlemediğini ilerleyen aylarda göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER