Teknoloji

YouTube videoları çoğunlukla yapılmayan şeyleri öğrenmek için izleniyor

youtube sıra

YouTube videoları, günümüzde daha önce bilinmeyen bir konu veya eylem hakkında fikir edinmek için başvurulan ilk araçlar hâline gelmiş durumda. Kravat bağlamayı bilmeyenler, kek tarifi arayanlar, bilgisayarına yeni bir uygulama yüklemeye çalışanlar, kısacası farklı eylemler içindeki çok sayıdaki kişi, bilgi almak için YouTube’a başvuruyor.

Pew tarafından ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma, bu eğilimi daha somut biçimde gözler önüne seriyor. Bu yıl içinde ABD’de yaşayan 4 bin 594 kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 51’i video platformunu yeni şeyleri anlamak veya kavramak için kullandıklarını dile getirdiler. Araştırma, YouTube’un hem düzenli hem de düzensiz kullanıcılar için yeni şeyler öğrenme konusunda etkili bir platform olduğunu gösteriyor.

YouTube’u kullanma motivasyonları tabii ki sadece eğitimle sınırlı kalmıyor. Katılımcıların yüzde 28’i YouTube’u zaman geçirmek için kullandıklarını belirtirken, bu grubun önemli bir kısmını genç yetişkinler oluşturuyor. Yüzde 19’luk kısım yeni bir şey almadan önce YouTube’daki videolar aracılığıyla ilgili ürün hakkında fikir ediniyor. Yüzde 19’luk başka bir kısım da YouTube videoları sayesinde dünyada olan bitenlerden haberdar olduğunu belirtiyor.

YouTube’un bir haber kaynağı olarak güvenilirliği konusunda ciddi soru işaretleri olduğu söylenebilir. Ancak platformu haber kaynağı olarak kullananların başında düzenli ziyaretçiler geliyor gibi görünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 32’si YouTube’u günde birden fazla kez ziyaret ediyor. Bu grubun yüzde 19’luk kısmı da YouTube’un kendilerine dünyada olup bitenleri izleme konusunda ciddi şekilde yardımcı olduğunu belirtiyor. Siteyi daha az sıklıkta ziyaret edenlerin oranı ise yüzde 10 seviyesinde seyrediyor.

YouTube videoları ile ilgili güvenilirlik sorunu araştırmaya katılanların da dikkatinden kaçmamış gibi görünüyor. Katılımcıların yüzde 64’ü zaman zaman yalan olduğu çok net görülen videolarla karşılaştıklarını belirtti. Yüzde 60’lık bir topluluk ise ara ara tehlikeli davranışları tasvir eden videoları gördüklerini dile getirdi. Yüzde 11’lik bir grup ise YouTube’da düzenli olarak zararlı ve rahatsız edici videolarla karşılaştıklarını ifade etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER