EğlenceManşetler

YouTube Shorts, zararlı bağlantıları engelliyor

youtube shorts

YouTube, TikTok’a rakip olan YouTube Shorts platformunda dolandırıcılık ve spam içeriğin artışını önlemek amacıyla yeni önlemler alıyor. 31 Ağustos’tan itibaren YouTube, Shorts yorumlarında, açıklamalarında ve dikey canlı yayın akışlarında bağlantıları tıklanamaz hale getirecek. Bu sayede kullanıcılar, kötü amaçlı yazılımlar, kimlik avı dolandırıcılıkları ve diğer zararlı içeriklerden korunacak.

YouTube Shorts için daha güvenli bağlantılar geliyor

YouTube, eylül sonuna kadar Shorts izleyicilerini diğer YouTube içeriğine daha güvenli bir şekilde yönlendirmeyi planladığını belirtiyor. Video akış devi, masaüstünde kanal afişlerinden tıklanabilir sosyal medya simgelerini kaldıracak, bunların “yanıltıcı bağlantıların bir kaynağı” olduğunu iddia ediyor. Bu değişikliklerin açık dezavantajı, bu bağlantıların içerik üreticileri için oldukça önemli olması, onlara diğer platformlardaki hesaplarına yönlendirmek ve reklamlara ve bağlı içeriğe bağlantı yaparak gelir elde etmelerine olanak tanıması.

YouTube, içerik üreticilere web siteleri, sosyal profiller, ürün satış siteleri ve platformun Topluluk Kuralları‘na uygun diğer bağlantılar için kanal profillerinde belirgin, tıklanabilir bağlantılar koymaları için yeni bir alan sunmayı planlıyor. Bu güncelleme, 23 Ağustos’ta başlayarak hem mobil hem de masaüstünde kullanıma sunulacak.

YouTube, dolandırıcılar ve spam göndericilerle mücadele etmek için zaten uygulamaya koyduğu bazı politika ve sistemlerin olumlu etki yaptığını iddia ediyor. 2023 yılının ilk çeyreğinde, diğer kullanıcıları taklit etme nedeniyle kaldırılan veya başka şekillerde sonlandırılan kanal sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 arttı. Spam veya uygunsuz yorumları tespit eden “katı denetim” özelliği tarafından tutulan yorumlar da, bu özelliğe yapılan güncellemelerin ardından haziranın ilk haftasında mayısın ilk haftasına kıyasla yüzde 200 arttı.

Son yıllarda birçok ünlü içerik üreticisi, YouTube’un spam sorununu eleştirdi. Şirket, Marques Brownlee, Linus Tech Tips ve Jacksepticeye gibi büyük isimlerin yorumlarında ne kadar çok spam oluştuğunu vurgulayan videolar yayınlamasının ardından, geçen yılın haziran ayında bu sorunu ele almak üzere yeni politikalar getirdi.

Şirketin konuyu ciddiye alıyor olması olumlu bir gelişme. Ancak tıklanabilir bağlantıları, güvenli, uygulanabilir bir alternatif sunmadan önce ortadan kaldırma kararı, YouTube’un doğrudan gelir akışlarına güvenemeyen küçük içerik üreticilerinden sıcak bir karşılık almayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER